Doe mee aan onderzoek

We financieren diverse onderzoeken en projecten op het gebied van borstkanker. De kennis en ervaring van (ex)borstkankerpatiënten kan van grote waarde zijn voor deze onderzoeken. Daarom zijn onderzoeksinstellingen regelmatig op zoek naar deelnemers voor diverse (nieuwe) projecten.

Vrouwen gezocht voor onderzoek naar communicatie in kankerzorg
Doel van het onderzoek: achterhalen hoe artsen het beste met kankerpatiënten die niet meer kunnen genezen, kunnen communiceren. De resultaten worden gebruikt om de communicatie van artsen verder te verbeteren. Zo kan de zorg voor (toekomstige) patiënten verbeterd worden. 
Het onderzoek bestaat uit het thuis online bekijken van een – geacteerde – video van een gesprek tussen een arts en een (borst)kankerpatiënte en het invullen van een vragenlijst voor en na het bekijken van de video. In de vragenlijsten worden vragen gesteld over uw achtergrond. Er wordt gevraagd naar uw mening over de communicatie van de arts in de video. Het bekijken van de video en het invullen van de vragenlijsten duurt ongeveer 45 minuten.
Meedoen kan als je een volwassen vrouw bent die a) kanker heeft (zowel een geneesbare vorm van kanker als een niet geneesbare vorm), b) kanker heeft gehad c) nooit kanker heeft gehad.
Het onderzoek wordt uitgevoerd vanuit de Universiteit van Leiden (sectie Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie), in samenwerking met onder andere de Borstkankervereniging Nederland. Het onderzoek is gefinancierd door het KWF. Meer info & meedoen.

Moeder zijn en borstkanker krijgen
Universiteit Utrecht ontwikkelt samen met Ikazia Ziekenhuis Rotterdam een hulpmethode voor gezinnen waarvan een ouder/verzorger kanker heeft. Voor het onderzoek 'Gezin en kanker' is het van belang om een hulpmethode gezinnen te ontwikkelen die aansluit bij de vragen en behoefte van de mensen voor wie het geschreven wordt. Daarom komen ze graag in contact met gezinnen.
Lees meer over het onderzoek

B-force
Wil je iets doen met je ervaring, meld je dan aan voor B-Force, een initiatief van Borstkankervereniging Nederland. B-force zoekt specifiek naar de ervaring van (ex)borstkankerpatiënten en iedereen die met de ziekte te maken heeft (gehad). Door je ervaring te delen, help je de borstkankerzorg te verbeteren en onderzoek te stimuleren. B-force stelt eenvoudige vragen. Kort & krachtig. Jij antwoordt en Borstkankervereniging Nederland komt gericht in actie. www.bforce.nl

BOOG - Borstkanker Onderzoek Groep
Borstkanker Onderzoek Groep (BOOG) is de onderzoeksgroep die zich ten doel stelt al het klinisch onderzoek betreffende borstkanker in Nederland te initiëren, te bevorderen, af te stemmen en te faciliteren. Het primaire doel is de zorg voor borstkankerpatiënten te optimaliseren.
Voor deelname aan onderzoek uitgevoerd door de Borstkanker Onderzoek Groep (BOOG), zie www.kanker.nl/kankeronderzoek. Meer informatie over de BOOG.

Borstkankervereniging Nederland heeft op hun website ook een pagina waarin wordt verwezen naar wetenschappelijke onderzoeken (trials) in Nederlandse ziekenhuizen.