Cognitieve klachten bij borstkanker

Bijna de helft van de borstkanker krijgt last van cognitieve klachten, tijdens of na de behandeling. Goede voorlichting ontbrak.

Cognitieve klachten, zoals problemen met geheugen, concentratie en het uitvoeren van meerdere taken tegelijkertijd, komt regelmatig voor. Zo'n 40-50% van de borstkankerpatiënten die chemotherapie hebben ondergaan hebben er last van. Deze klachten kunnen hinderlijk zijn en reden geven tot bezorgdheid. Ze kunnen ontstaan tijdens de behandelperiode en aanhouden tot de periode erna, als het dagelijks leven en het werk weer wordt hervat, of zich juist pas dan uiten. Soms houden de klachten zelfs nog jaren lang aan.

Ook angst, depressie en vermoeidheid kunnen zorgen voor geheugen en concentratie problemen. Daarom is het des te belangrijker om borstkankerpatiënten hierover zo goed mogelijk te informeren. Daarom is informatiemateriaal ontwikkeld voor patiënt en zorgverlener. Daarnaast is er voor zorgverleners  een bijscholingsprogramma opgezet. Daarin krijgen zij informatie over de resultaten van wetenschappelijk onderzoek en hoe en wanneer zij deze resultaten het beste kunnen gebruiken in de begeleiding van hun patiënten.