Partner Project: Digitaal café voor partners

Borstkanker treft niet alleen de patiënt, maar ook de partner.

Wat is de aanleiding voor dit project?
Borstkanker treft niet alleen de patiënt maar ook jaar hele omgeving. Partners ervaren vaak 'distress' (spanningen) als gevolg van de borstkanker. De manier waarop de partner omgaat met de situatie kan ook invloed hebben op het welzijn van de patiënt. Er dient daarom naast aandacht voor de patiënt, ook aandacht te worden gegeven aan de partner. Momenteel is specifieke zorg voor de partners zeer beperkt. in de praktijk blijkt dat deze door sommige partners gemist wordt. Specifieke partnerzorg kan alleen ontwikkeld worden als we een beter inzicht hebben in de behoeften van de partners van patiënten met borstkanker in Nederland.

Hoe wordt het project uitgevoerd?
Na focusgroep gesprekken en interviews met partners van borstkankerpatiënten in verschillende leeftijdsgroepen is een vragenlijst ontwikkeld om behoeften in kaart te brengen.
In samenwerking met 7 deelnemende ziekenhuizen (RadboudUMC, Maasziekenhuis Pantein, UMC Utrecht, Bernhoven, VU Medisch Centrum, Slingeland en Gelre Apeldoorn) is deze vragenlijst uitgevoerd.

De resultaten van de vragenlijsten toonden belangrijke behoeften aan, met als top 3:
1. een brochure met informatie van ervaringsdeskundigen
2. een overzicht van betrouwbare websites om informatie te vinden
3. beschikbare informatieve website

De volgende stap van dit project is het voldoen aan de zorgbehoeften van de partners van patiënten met borstkanker door het ontwikkelen van specifieke zorg voor partners. Samen met partners wordt er een brochure ontwikkeld voor en door ervaringsdeskundigen. Hiervoor worden partners van verschillende leeftijden geïnterviewd, waarvan de vrouw/vriendin in de afgelopen 5 jaar een behandeling voor borstkanker heeft ondergaan.

Wat is de status?
Alle informatie is verzameld en uitgewerkt. Het project bevindt zich in de laatste fase.

Wat is de impact op de patiënt?
Door een betere ondersteuning waarbij er met name een informatie behoefte is van de partner kan de partner tot grotere steun van de patiënt zijn.

Meer informatie voor partners van patiënten vind je hier:

Leven met een partner met kanker
Diagnose kanker - naasten van