Stichting Mammarosa

Mammarosa biedt voorlichting aan 1e generatie migrantenvrouwen in hun eigen taal. Dit doen ze tijdens bijeenkomsten en op de website, ondersteund met aansprekende video's en teksten.

Stichting Mammarosa is in 2006 opgericht door Lide van der Vegt. Missie van de stichting is het bevorderen van kennis en communicatie over borstkanker onder 1e generatie migrantenvrouwen. Zo kunnen kan deze bijzonder groep patiënten beter worden ondersteund.  Stichting Mammarosa is een uitvoeringsgerichte organisatie die bottom up werkt, nu met meer dan 50 vrijwilligers.

Informatie in de eigen taal is voor de 1e generatie migrantenvrouwen noodzakelijk om hen te kunnen bereiken. Dit komt vooral omdat zij de Nederlandse taal over het algemeen zeer beperkt spreken, een laag opleidingsniveau hebben of  zelfs analfabeet zijn. Bovendien is de kennis van het menselijk lichaam vaak beperkt. Daarom heeft Mammarosa een website ontwikkeld (www.mammarosa.nl) met daarop informatie over borstkanker in 12 talen. Hiermee kan circa 80% van de 1e generatie migrantenvrouwen in Nederland bereikt worden. Ook is heldere uitleg over het ziektebeeld en het ziekteproces beschikbaar, met veel plaatjes en gesproken uitleg.

De website wordt gebruikt in voorlichtingsbijeenkomsten voor migrantenvrouwen en bij het lotgenotencontact. Steeds meer 1e generatie migrantenvrouwen vinden de weg naar de website ook via hun kinderen, huisartsen, specialisten en mammacare medewerkers. 

App
Stichting Mammarosa heeft een app ontwikkeld die in 12 talen informatie geeft over borstkanker. Mammarosa wil de kennis en communicatie over borstkanker vergroten onder anderstaligen en/of laaggeletterden. Pink Ribbon geeft financiële steun aan deze projecten.
Kijk voor meer informatie op www.mammarosa.nl/.
Of download de app hier:
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.codingdutchmen.android.mammarosa
iPhone/iOs: https://itunes.apple.com/nl/app/mammarosa-borstkanker-voorlichting/id659484963?mt=8&ign-mpt=uo%3D4