Op adem na borstkanker; van onderzoek naar standaard zorg

‘Op adem na Borstkanker’ is een online zelfhulpprogramma dat bewezen effectief is in het versnellen van emotioneel herstel tijdens de eerste maanden na de curatieve behandeling van borstkanker (BREATH project: Pink Ribbon financiering 2009-2013). Knelpunt voor veel zorginnovaties is de stap naar een duurzame implementatie in de dagelijkse gezondheidszorg. Barrières zijn financiering, onbekendheid bij de zorgvrager, wet- en regelgeving en draagvlak bij medische professionals. Samenvattend bereiken effectieve zorginnovaties vaak de individuele patiënt niet.

Wat is het doel van het project?
Doel van dit project is een duurzame landelijke implementatie van het online zelfhulpprogramma ’Op adem na borstkanker’. Er zijn drie projectdoelen geformuleerd. Ten eerste is dat zorgen dat het online zelfhulpprogramma landelijk wordt uitgerold en zoveel mogelijk borstkankerpatiënten het programma weten te vinden. Verder zal ‘Op adem na Borstkanker’ worden geëvalueerd door borstkankerpatiënten. Het programma zal vervolgens worden aangepast aan de eventuele verbeterpunten en onvervulde behoeften van gebruikers door bijvoorbeeld nieuwe thema’s, doelgroepen of functionaliteiten toe te voegen.

Hoe wordt het project uitgevoerd?
Eerst zal ‘Op adem na borstkanker’ landelijk worden uitgerold door breed samen te werken met ziekenhuizen, patiëntenorganisaties en bestaande online platforms voor mensen met kanker. De eerste landelijke groep gebruikers zal helpen om het programma inhoudelijk te evalueren en wensen en behoeften voor het programma te formuleren. Daarna zal nieuwe content worden geschreven voor het programma door samen te werken met borstkankerpatiënten en psychosociale zorgverleners. ICT-professionals zullen bij het project betrokken worden om de gewenste nieuwe technische mogelijkheden te ontwikkelen.

Wat zijn de te verwachten resultaten en follow up?
Het bewezen zelfhulpprogramma ‘Op adem na Borstkanker’ zal worden aangepast aan de behoeften van gebruikers, zal worden uitgerold door heel Nederland en een duidelijk plek krijgen in het standaard zorgtraject na borstkanker. Het programma kan hierdoor zo veel mogelijk borstkankerpatiënten helpen bij hun emotionele herstel en zonder additionele financiële steun blijven bestaan.

Nieuws
14-07-2015
Sneller emotioneel herstel met zelfhulpwebsite www.opademnaborstkanker.nl.
Vrouwen die na de behandeling van borstkanker het door Pink Ribbon gefinancierde online zelfhulpprogramma 'Op adem na borstkanker' gebruiken, kunnen sneller omgaan met de emotionele problemen waar ze tegenaan lopen. Dat blijkt uit onderzoek van Sanne van den Berg en collega’s van het Radboudumc dat is gepubliceerd in het Journal of Clinical Oncology.
Lees het nieuwsbericht

21-10-2016
Borstkankervereniging Nederland en Karify bieden 'Op adem na borstkanker' aan
Het online zelfhulpprogramma ‘Op adem na borstkanker’ zal vanaf 1 januari 2017 als pilot voor een jaar aangeboden worden via Borstkankervereniging Nederland en het online gezondheidsplatform Karify. Lees het nieuwsbericht.