Kankerspoken: voor kinderen van een ouder met kanker

Stichting Verdriet door je hoofd ontwikkelde kankerspoken.nl, een website met informatie voor kinderen van een ouder met kanker. Deze subsidie maakte een module voor kleuters mogelijk.

www.kankerspoken.nl is een website die bedoeld is om kinderen met een ouder met kanker te informeren over wat kanker is en hen wil helpen bij alle emoties die ze doormaken. Kanker wordt bespreekbaar gemaakt. Niet alleen medisch, maar ook wat het voor het kind betekent en hoe daarmee om te gaan. De website is bedoeld voor kinderen en jongeren en hun ouders.

De subsidie van Pink Ribbon heeft het mogelijk gemaakt dat er ook informatie beschikbaar kwam voor peuters en kleuters. Met plaatjes, tekeningen en verhaaltjes die ouders samen met hun kinderen kunnen bekijken.

Hoe is het project uitgevoerd?
De uitbreiding van de website is gericht op peuters en kleuters. Het gedeelte voor deze doelgroep is daarom ook in animatiestijl ontworpen. Elk onderwerp wordt besproken in een filmpje. Het doel is om onder andere de peuters en kleuters te laten begrijpen waarom mama een verband om haar borst heeft. Er wordt in de animatiefilmpjes ook uitgelegd waarom mama zo vaak naar het ziekenhuis moet. Wat verbaal soms lastig is om uit te leggen wordt met de animatiefilmpjes en tekeningen verhelderd, waardoor ook peuters en kleuters op een goede wijze betrokken kunnen worden bij het ziekteproces en de medische behandeling van moeder of vader.

Wat is de impact voor de borstkankerpatiënt?
Verbeteren van de zorg voor de naasten, in het bijzonder de kinderen, van patiënten met kanker. Hierbij is de groep kinderen van vrouwen met borstkanker de grootste groep. Dankzij dit project wordt er ingegaan op vragen van jonge gezinnen over hoe ze de ziekte (borst)kanker en de gevoelens daarbij bespreekbaar en hanteerbaar kunnen maken voor hun kleuters en peuters.

VriendenLoterij
Een onderdeel van de website Kankerspoken is mede mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.

Update voorjaar 2015:
In 2014 bezochten 26.000 unieke bezoekers de website.