Echogeleid opereren (COBALT study)

Als borstkanker in een vroeg stadium wordt vastgesteld, kan in de meeste gevallen een borstsparende ingreep worden uitgevoerd. Dan wordt alleen de kwaadaardige tumor verwijderd, met het doel de vorm en het uiterlijk van de borst zo goed mogelijk te behouden. Hoe goed dat lukt, hangt af van de hoeveelheid borstweefsel die verwijderd wordt. Echografie tijdens een borstsparende operatie helpt de chirurg om nauwkeuriger de tumor weg te snijden.

Het is belangrijk dat tijdens de operatie de tumor volledig wordt verwijderd, maar dat tegelijk ook zo min mogelijk gezond borstweefsel daaromheen wordt weggesneden. Kwaadaardige afwijkingen worden nu verwijderd op grond van wat de chirurg tijdens de operatie voelt zitten. Maar als tijdens de operatie een echo-apparaat wordt gebruikt, kan de chirurg de afwijking niet alleen voelen, maar ook nog eens zien. Daarom is in dit project onderzocht of echografie tijdens de operatie kan helpen om minder gezond borstweefsel onnodig te verwijderen. 

Hoe is het project uitgevoerd?
De studie werd uitgevoerd in meerdere Nederlandse klinieken onder leiding van VUmc. Patiënten met een voelbare borsttumor ondergingen de echogeleide operatie en werden vergeleken met patiënten die de traditionele operatie ondergingen. Bovendien is onderzocht of op deze manier de afwijking vaker in één keer geheel verwijderd kan worden, zonder dat een extra operatie nodig is.

Wat is de status van het project, zijn er resultaten?

  • Door echogeleide chirurgie is de tumor precies te lokaliseren. Dit maakt het mogelijk de tumor in 97% van de gevallen in zijn geheel te verwijderen, terwijl dit bij de traditionele methode 83% was.
  • De procedure is relatief eenvoudig te leren. Na ongeveer 10 operaties onder supervisie, beheerst de chirurg de echogeleide procedure voldoende om deze resultaten te behalen. Deze manier van opereren is landelijk dan ook snel in te voeren omdat elk ziekenhuis over echoapparatuur beschikt.
  • Omdat er minder aanvullende behandelingen nodig zijn, zal dit de behandelkosten verminderen.
  • Er is in de media (kranten en tv) ruime aandacht geweest voor de resultaten.

In de onderzoeksperiode zijn dertig patiënten met de chirurgische echo geopereerd. De tumor bleek bij deze groep op één na helemaal te zijn verwijderd, terwijl er tijdens het opereren aanzienlijk minder gezond borstklierweefsel werd verwijderd. Deze manier van opereren heeft een positief effect op het cosmetische resultaat en het welbevinden van de vrouw. De landelijke implementatie van deze techniek wordt momenteel besproken. 

Wat is de impact voor de borstkankerpatiënt?
Er is minder nabehandeling nodig en de cosmetische resultaten zijn beter.

Lees hier het persbericht dat is verschenen naar aanleiding van deze studie.