Hoeveelheid borstkankerweefsel dat achterblijft in de tepel

Is bij borstamputatie en reconstructie het behouden van de tepel net zo veilig is als het alleen behouden van de huid?

Wat is de aanleiding voor dit project?
Veel vrouwen die door erfelijke aanleg een hoge kans hebben op borstkanker, laten preventief hun borsten verwijderen. Hiermee kunnen ze het risico op borstkanker belangrijk verminderen: van wel 50-80% kans op borstkanker naar slechts1-2%. Het zijn vaak jonge vrouwen die hiervoor kiezen. Er is dan ook veel aandacht voor het cosmetische resultaat na de operatie. Vrouwen kunnen kiezen voor een reconstructie van de borst in dezelfde operatie als het borstweefsel wordt verwijderd. Dat heeft als voordeel dat de huid kan worden gespaard. Dat is veilig, ook al blijft er mogelijk een klein beetje borstklierweefsel achter, waaruit borstkanker kan ontstaan. De huidsparende operatie wordt al veilig beschouwd, terwijl de tepelsparende operatie nog omstreden is. 

Hoe is het project uitgevoerd?
Borstklierweefsel bestaat uit buisjes en lobjes. Een unit van een buisje met lobjes, waaruit mogelijk borstkanker kan ontstaan, kan onder de microscoop worden geteld. Dit worden TDLU's (terminal duct lobular unit) genoemd. De onderzoekers hebben gekeken naar tepels en huid uit operaties en het aantal TDLU's geteld. Als er geen verschil wordt gevonden tussen tepels en huid, betekent dit dat een tepelsparende operatie even veilig is als een huidsparende operatie.

Wat zijn de resultaten?
De onderzoekers hebben 105 tepels en stukjes huid bekeken. Daarbij vonden ze meer TDLU's achter de tepels dan achter de huid. Verder werd bij vrouwen met kinderen en bij vrouwen die nog niet in de menopauze waren vaker TDLU's achter de tepel gevonden. Deze resultaten wijzen erop dat het veiliger is om te kiezen voor een huidsparende dan voor een tepelsparende operatie. Cijfers uit andere studies laten echter geen verschil in risico op borstkanker zien. 

Wat is de impact voor de borstkankerpatiƫnt?
Vooralsnog lijkt het er op dat een operatie waarbij ook de tepel wordt verwijderd, veiliger is dan een tepelsparende operatie. Onderzoek op de langere termijn moet echter uitwijzen of er echt verschil is tussen huidsparende en tepelsparende operaties en het risico op het krijgen van borstkanker.