Juiste balans tussen overbehandeling en onderbehandeling

DCIS is een mogelijke voorloper van borstkanker, maar wordt wel als borstkanker behandeld. Hoe kunnen we beter voorspellen wanneer operatie wel nodig is en wanneer niet?

Waarom wordt dit project uitgevoerd?
DCIS is een voorstadium van borstkanker dat jaarlijks bij zo’n duizend patiënten in Nederland wordt vastgesteld. De cellen hebben al wel de vorm van kankercellen, maar DCIS op zichzelf kan niet uitzaaien. Sinds de invoering van het Bevolkingsonderzoek Borstkanker wordt DCIS veel vaker gediagnosticeerd. De huidige behandeling van DCIS is een borstsparende operatie of borstamputatie met eventueel radiotherapie. Met als doel het voorkomen van borstkanker.

Echter, niet alle DCIS leidt tot borstkanker. Een deel van de patiënten met DCIS wordt dus onnodig behandeld (overdiagnostiek en overbehandeling). Op dit moment kan nog niet worden voorspeld welke DCIS zich ontwikkelt tot borstkanker. Dit onderzoek bekijkt wat het risico is op het krijgen van borstkanker nadat een vrouw voor DCIS is behandeld.

Hoe wordt het project uitgevoerd?
Van ruim 12.000 vrouwen bij wie tussen 1989 en 2005 DCIS is vastgesteld, worden gegevens verzameld. Er is informatie beschikbaar over de behandeling van de DCIS, of deze vrouwen later borstkanker hebben gekregen en of zij nog leven. Later in het onderzoek worden de kenmerken van de eerste en tweede tumor met elkaar vergeleken om te zien of ze identiek zijn. De DCIS die niet leidt tot borstkanker wordt vergeleken met DCIS die wel leidt tot borstkanker.

Wat is de status van het project, zijn er resultaten?
De informatie uit het databestand met informatie van ruim 12.000 vrouwen wordt momenteel verwerkt. Daarna zal het geselecteerde tumor weefsel worden onderzocht.

Wat is de impact voor de borstkankerpatiënt?
Dit onderzoek is op zoek naar een persoonlijkere aanpak van borstkanker. Het onderzoek zal helpen uitwijzen welke DCIS patiënten een hoger risico hebben op het krijgen van invasieve borstkanker en welke DCIS patiënten een lager risico hebben. Met een risicoprofiel kan veel vrouwen in de toekomst een onnodige behandeling, namelijk operatie met of zonder bestraling, bespaard blijven. Dit bespaart een vrouw dan ook de bijwerkingen van zo'n behandeling, ook op de lange termijn.