Ademtest vervangt mammografie!

Met een ademtest van slechts 6 minuten kan effectief worden vastgesteld of een vrouw borstkanker heeft. We zijn bijzonder verheugd over dit resultaat! En we zijn dankbaar dat we mede dankzij jullie donaties dit onderzoek hebben kunnen financieren.


In het kader van een bevolkingsonderzoek worden in Nederland alle vrouwen tussen de 50 en 75 jaar iedere twee jaar opgeroepen voor het maken van een mammogram. “Een mammogram kan echter pijnlijk en onplezierig zijn, nog afgezien van de mogelijk schadelijke gevolgen van de röntgenstraling,” zegt dr. Roy Lalisang, medisch oncoloog bij Maastricht UMC+. “De ademtest heeft deze problemen niet.” 

Borstkanker uitsluiten
Wetenschappers onderzochten de ademtest, ontwikkeld door het Amerikaanse Menssana Research, bij 244 vrouwelijke deelneemsters aan het onderzoek. Daarvan ondergingen 130 vrouwen een screeningsmammogram, waarvan 93 met een normaal resultaat en 37 hadden een afwijkende scan. Bij 114 vrouwen werd een weefselbiopt genomen van een tumor, daarvan hadden er 35 borstkanker en 79 een goedaardige tumor. Allen deden vervolgens de ademtest die gebaseerd is op het meten van zogenoemde vluchtige organische stoffen in uitademingslucht. Vrouwen met borstkanker produceren een ander profiel van deze stoffen dan gezonde vrouwen. De ontwikkelde ademtest bleek voor het eerst in staat om daadwerkelijk deze profielen van elkaar te onderscheiden.

Mammogram vervangen
“Het meest opzienbarende en bruikbare resultaat was de negatieve ademtest,” zegt prof. dr. Philippe Lambin, hoogleraar radiotherapie in Maastricht. “Met bijna honderd procent zekerheid was de test namelijk in staat om borstkanker uit te sluiten. Gezonde deelneemsters hadden in bijna alle gevallen dan ook een normale ademtest.” De test sloot tevens een afwijkend mammogram bij deze vrouwen uit. Daarmee kan een dergelijk belastend onderzoek bij deze groep vrouwen in de toekomst zeer waarschijnlijk achterwege blijven.” In het geval van een positieve ademtest werd in bijna tachtig procent van de gevallen ook borstkanker herkend. Bij een positieve ademtest dienen er aanvullende onderzoeken plaats te vinden ter bevestiging of uitsluiting van borstkanker.

Meer info in onze onderzoeksmodule