Krijg Nou Tieten - documentaire erfelijke aanleg voor borstkanker

Er is maar één gen nodig om van je lichaam een tijdbom te maken en je leven compleet op z’n kop zetten. De vrouwen in de AVROTROS-documentaire Krijg Nou Tieten hebben dit aan den lijve ondervonden. Zij dragen namelijk het BRCA-gen, ook wel borstkanker-gen genoemd, dat de kans op borstkanker voor hen en vaak ook hun kinderen ernstig vergroot. Krijg Nou Tieten laat, in borstkankermaand oktober, zien welke angsten en heftige dilemma’s het dragen van dit gen met zich meebrengt.

Documentairemakers en vriendinnen Annemiek Brumsteede en Deborah van der Starre worden kort na elkaar geconfronteerd met de ziekte borstkanker. Beiden laten zich testen op erfelijkheid. Brumsteede blijkt drager van het BRCA-gen te zijn, Van der Starre niet. De twee herstellen en besluiten hun persoonlijke situatie te gebruiken voor het maken van een film, om zo de bewustwording rondom het borstkanker-gen te vergroten.

In Krijg Nou Tieten de dilemma’s van de ongeneselijk zieke Mylene, die met spanning de uitslag afwacht van de erfelijkheidstest van haar kinderen. Tiffany, die door het gen op 25-jarige leeftijd al heftige keuzes moet maken. En de zusjes Marianne en Jannicke, waarvan de één haar borsten preventief laat verwijderen, nadat de ander ziek is geworden en zij beiden drager blijken te zijn. Krijg Nou Tieten laat vrouwen zien die, ondanks de ernst van de keuzes die zij moeten maken, positief en krachtig in het leven staan.


datum: 9 oktober
tijd: 21:00 uur tot 22:00 uur
plaats: NPO 2