Nieuws

26 mei, 2020

Ervaring met de zorg voor borstkanker en erfelijke aanleg tijdens de coronacrisis?

De afgelopen maanden is de zorg door de coronacrisis behoorlijk veranderd. (Preventieve) behandelingen en (na)controles werden uitgesteld of in een andere volgorde gedaan, spreekuren werden telefonisch of via videobellen gehouden en wie in het ziekenhuis werd behandeld, moest dat vaak in z’n eentje ondergaan. Borstkankervereniging Nederland hoort goede verhalen over hoe ziekenhuizen omgingen met de borstkankerzorg in tijden van corona en soms ook minder goede. Zij vinden deze verhalen heel waardevol en zijn aanleiding voor verder onderzoek.
Lees meer
19 mei, 2020

Drunens Wandelfestival wordt virtueel evenement

Vanwege de corona crisis kaan het geplande wandelevenement Drunens Wandelfestival op 20 juni niet doorgaan. Om toch een bijdrage te leveren aan borstkankeronderzoek, kunnen geinteresseerden voor 10 euro diverse wandelroutes kopen die zelfstandig gewandeld kunnen worden. Uiteraard moeten hierbij de regels van het RIVM in acht worden genomen.
Lees meer
14 mei, 2020

Bijna helft van patiënten kent niet alle mogelijke symptomen van borstkanker

Een groot deel van de borstkankerpatiënten (72%) ontdekt zelf een tumor in de borst, vaak door het voelen of zien van een knobbel of andere verandering in het borstgebied. De meeste patiënten (70%) ontdekken de borstafwijking spontaan, zonder ernaar op zoek te zijn. Toch kent bijna de helft van de patiënten (46%) niet alle mogelijke symptomen van borstkanker. Dit blijkt uit de B-force vraag ‘Hoe heb jij borstkanker ontdekt?’ van Borstkankervereniging Nederland (BVN). In totaal vulden 1.391 (ex-)borstkankerpatiënten de vragenlijst in.
Lees meer
12 mei, 2020

Pink Ribbon Dam tot Dam Wandeltocht gaat niet door

Het bestuur van sportorganisatie Le Champion heeft moeten besluiten dat de Dam tot Dam evenementen in het weekend van 19 en 20 september 2020 niet door kunnen gaan. Dat betekent ook dat de eerste editie van de Pink Ribbon Dam tot Dam Wandeltocht van 19 september niet doorgaat.
Lees meer
12 mei, 2020

Bevolkingsonderzoeken in fases opgestart

De landelijke bevolkingsonderzoeken naar kanker worden weer gefaseerd opgestart. Vanwege de corona-uitbraak waren deze tijdelijk opgeschort. Het bevolkingsonderzoek borstkanker start, bij voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen, per medio juni met uitnodigen.
Lees meer
07 apr, 2020

Festival Run Rotterdam en Ladiesrun Groningen gaan niet door in juni

Vanwege de recente ontwikkelingen rondom het coronavirus heeft organisator Golazo besloten om de Festival Run Rotterdam en de GasTerra Ladiesrun Groningen in juni niet door te laten gaan. Er wordt per evenement gekeken of deze verplaatst kan worden naar een moment later in het jaar.
Lees meer
27 mrt, 2020

BVN en NABON geven antwoorden over het coronavirus en borstkankerzorg

Het coronavirus heeft op dit moment veel invloed op ons dagelijks leven. En zeker ook op mensen met de diagnose (borst)kanker. Soms zitten zij in onzekerheid, omdat hun operatie of andere behandeling is uitgesteld. Wat betekent dit voor hen? Als Borstkankervereniging Nederland hebben wij hierover nauw contact met Nationaal Borstkankeroverleg Nederland (NABON). Het NABON vertegenwoordigt alle zorgverleners die bij borstkankerzorg betrokken zijn: internist-oncologen, oncologisch chirurgen, radiotherapeuten, radiologen, plastisch-chirurgen, pathologen, klinisch genetici en onderzoekers. Vragen die vaak gesteld werden en de afgelopen dagen bij ons binnenkwamen, legden we voor aan het NABON. Dit zullen wij de komende tijd blijven doen. Zo nodig wordt deze informatie aangevuld.
Lees meer
20 mrt, 2020

Een vraag over het coronavirus?

Het coronavirus houdt ons allemaal bezig. Dat merken we ook bij mensen die kanker hebben (gehad) en hun dierbaren. Wil jij iets weten over (borst)kanker en corona? Of wil je weten of een evenement doorgaat waar jij aan meedoet? We geven antwoord op de meestgestelde vragen.
Lees meer
07 feb, 2020

VriendenLoterij schenkt recordbedrag voor gezondheid en welzijn - ruim 7 ton voor Pink Ribbon

De VriendenLoterij schenkt een recordbedrag van 61,8 miljoen euro aan goede doelen op het gebied van gezondheid en welzijn. Met dit jaar speciale aandacht voor de aanpak van armoede en het betrekken van de meest kwetsbaren. Dat maakte de organisatie bekend op het traditionele Goed Geld Gala in Naturalis in Leiden. Het grootste gedeelte van het totale bedrag (bijna 59 miljoen) verdeelt de loterij onder de 46 vaste goede doelen die jaarlijks een schenking ontvangen. Ruim 2,8 miljoen euro gaat naar eenmalige schenkingen. Dankzij alle deelnemers van de VriendenLoterij heeft Pink Ribbon een bijdrage van €705.973,- ontvangen.
Lees meer
04 feb, 2020

4 februari Wereldkankerdag: 118.500 Nederlanders kregen in 2019 de diagnose kanker

118.500 Nederlanders hebben in 2019 de diagnose kanker gekregen, dat is 2.000 meer dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit de Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Dat is een verdubbeling ten opzichte van 1990. Deze stijging komt onder andere door bevolkingsgroei en vergrijzing, omdat mensen op oudere leeftijd een grotere kans op kanker hebben. De meest voorkomende kankersoorten waren huidkanker, borstkanker, longkanker, prostaatkanker en darmkanker. De ziekte is ook nog steeds doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Door verbeterde diagnostiek en behandelingen overleeft inmiddels 65% van de mensen kanker. Op dit moment leven meer dan 800.000 Nederlanders met of na kanker.
Lees meer