Rapport screening Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad heeft onderzoek gedaan naar de voor- en nadelen van het bevolkingsonderzoek borstkanker. Vandaag verscheen het advies aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Deelnemen aan het bevolkingsonderzoek brengt voor- en nadelen met zich mee.


Door screening worden jaarlijks 775 sterfgevallen voorkomen. Een van de nadelen is dat het bij 1 op de 10 vrouwen leidt tot overbehandeling. Bij deze vrouwen groeit de tumor zo langzaam dat zij er tijdens hun leven geen last van zouden hebben gehad.
Pink Ribbon vindt het belangrijk om informatie te geven over de voor- en nadelen zodat een ieder zelf kan overwegen of deelname aan de screening gewenst is of niet.
Meer lezen over de voor- en nadelen van het bevolkingsonderzoek kan op hier.
Het rapport van de Gezondheidsraad vind je op hun website.