Meedoen aan onderzoek vermoeidheid

Vermoeidheidsklachten komen veel voor na de behandeling van borstkanker. Het Radboudumc heeft een internetvariant ontwikkeld van een effectieve therapie voor vermoeidheid na borstkanker. Tot 1 oktober kunnen geinteresseerden gratis deelnemen aan dit onderzoek.


Op de website van het Radboud vind je meer informatie over dit onderzoek en staat beschreven hoe je je kunt aanmelden.

Hoe werkt het?
‘Op adem na borstkanker’ begeleidt vrouwen in vier fasen naar emotioneel herstel: Terugkijken, Verwerken, Versterken en Vooruitkijken. Het programma biedt iedere week nieuwe thema’s die passen bij de eerste maanden na afronding van de medische behandeling. De thema’s worden doorlopen met behulp van opdrachten, informatie en filmpjes. Daarnaast biedt de website diverse tests, waarmee een vrouw kan bepalen of ervaren gevoelens van angst en somberheid vaak gezien worden bij de fase van herstel, of dat ze ernstiger zijn en meer professionele zorg behoeven. Het programma biedt handvatten en geeft antwoord op veel vragen zoals ‘Is het normaal dat een nieuw emotioneel evenwicht vinden moeite kost?’ en ’Hoe ga ik om met blijvende lichamelijke klachten na de behandeling?’

Alle vrouwen die de behandeling van borstkanker achter de rug hebben, kunnen van de website gebruik maken. Iedere vrouw begint met een zelftest die uitwijst of het programma geschikt is om de bestaande vragen of problemen aan te pakken. Onderzoekers van het Radboudumc bekijken of de website daadwerkelijk bijdraagt aan een beter emotioneel herstel.

Het programma duurt zestien weken. Vervolgens kan een deelneemster nog acht maanden lang alle informatie raadplegen. Tot 1 oktober dit jaar is toegang tot de website voor alle vrouwen gratis. In deze periode worden de eerste gebruikservaringen verzameld om de site te optimaliseren.