Borstkankervragen.nl wint Breast Friends Award 2014

Désirée Hairwassers heeft met Borstkankervragen.nl de door Roche Nederland in het leven geroepen Breast Friends Award 2014 gewonnen. Dat is zondag 12 oktober bekendgemaakt tijdens de slotceremonie van de A Sister’s Hope 60k Walk in Amsterdam. De website werd 2,5 jaar geleden opgericht met een aantal lotgenoten, vanuit de Stichting Borstkankeractie.


Dat Désirée Hairwassers met www.borstkankervragen.nl de Breast Friends Award 2014 gewonnen heeft, voelt voor haar als een enorme erkenning.
Désirée: “Alles is te vinden op internet, maar dan moet je goed kunnen zoeken. Op deze site kunnen mensen de vragen over borstkanker stellen die hen VANDAAG bezighouden en dan helpen wij met informatie of we zoeken met hen mee. Soms vragen we artsen en andere inhoudsdeskundigen om te antwoorden.” De site is met een beperkt budget uit eigen zak opgezet. Met het geldbedrag van de prijs (5.000 euro) wil Désirée de site nog beter vindbaar, overzichtelijker en mooier maken.

‘Freak’
Désirée kreeg zelf in 2007 de diagnose borstkanker. Omdat ze is opgeleid tot gezondheidswetenschapper en werkzaam was in de oncologie, had ze toen al veel kennis en kon ze als lid van het behandelteam meebeslissen. Vanaf het begin stond ze ook lotgenoten bij. Ze noemt zichzelf een ‘freak’: leest veel informatie over borstkanker, volgt medische congressen, twittert met Amerikaanse borstkankerbehandelaars, zit in de patiëntenadviesraad van Pink Ribbon en namens de Borstkankervereniging in de nieuwe richtlijnencommissie.

Shared decision making
Inmiddels zijn er in twee jaar tijd meer dan duizend vragen gesteld en zesduizend berichten geplaatst. Een van de vragenstellers is Claudia van der Laan. Ze ging met de verkregen antwoorden nog meer nadenken over de behandeling die haar arts haar had voorgesteld. In overleg met haar behandelend arts en na een second opinion heeft Claudia uiteindelijk andere keuzes gemaakt. Désirée: “Shared decision making is een hot item. Het komt erop neer dat de arts samen met de patiënt besluit wat de behandeling wordt. Dit is natuurlijk bijna onmogelijk als de patiënt niet de juiste kennis en achtergrondinformatie heeft.” Claudia: “Ik kreeg op de site steeds weer antwoorden waarmee ik verder kon. Désirée werd voor mij echt een Breast Friend. Reden om haar voor te dragen voor de Breast Friends Award. Het grappige is dat we elkaar nog nooit in het echt hadden ontmoet. Pas bij het maken van de foto hebben we elkaar voor het eerst live omhelsd.”