VriendenLoterij maakt project opsporen families met erfelijke vorm van borst- en darmkanker mogelijk

Tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala georganiseerd door de VriendenLoterij worden projecten van goede doelen bekend gemaakt die een extra financiële bijdrage ontvangen. Het project ‘Finding them all’ van Pink Ribbon, de Maag Lever Darm Stichting en het Radboudumc Centrum voor Oncologie ontvangt een extra bijdrage van € 514.800,-.


Erfelijkheid
Op dit moment krijgen jaarlijks 16.000 mensen de diagnose borstkanker en 13.000 de diagnose darmkanker. Van deze groep heeft 5-10% een erfelijke aanleg voor het krijgen van de ziekte. Zij hebben tot 80% kans om borstkanker en tot 70% kans om darmkanker te krijgen. Deze sterk verhoogde kans op kanker kunnen zij doorgeven aan hun kinderen. De ambitie is om uiteindelijk alle erfelijk belaste families in Nederland met een verhoogde kans op borst- en darmkanker op te sporen en zo borst- en darmkanker bij deze groep mensen te voorkomen.Onze droom is om in 2020 alle erfelijk belaste mensen in heel Nederland opgespoord te hebben. Zo kunnen we borst- en darmkanker bij een grote groep mensen voorkomen en levens redden. Dit project is opgezet door prof. dr. Nicoline Hoogerbrugge, hoogleraar erfelijke kanker aan het Radboudumc te Nijmegen.

VriendenLoterij
Ook ontvingen we een cheque van maar liefst € 927.947,- waarmee we andere onderzoeken en projecten kunnen financieren. De VriendenLoterij steunt organisaties op het gebied van gezondheid en welzijn in Nederland. Er is deze keer een recordbedrag van 50.7 miljoen euro uitgekeerd aan goede doelen, (sport)clubs en verenigingen. Allemaal dankzij de 50.000 VriendenLoterij deelnemers die iedere maand de helft van hun lot doneren aan deze goede doelen. Loterijspelers hebben zelfs de mogelijkheid om te kiezen voor welk goed doel ze meespelen.

We zijn alle deelnemers ontzettend dankbaar voor hun bijdrage!

Koop hier jouw lot in de VriendenLoterij en speel mee voor Pink Ribbon

Op de foto vlnr: Susan Veenhoff (directeur Pink Ribbon), Nancy de Ruiter (voorzitter Raad van Toezicht Pink Ribbon), Marieke van Schaik (Managing Director VriendenLoterij) en Rupert Springfield (Hoofd Fondsenwerving Pink Ribbon)
Roy Beusker Fotografie