Nieuwe richtlijn verhoogt standaard voor borstreconstructies

Door de richtlijn wordt de behandeling door een multidisciplinair team inclusief een plastisch chirurg de norm en wordt borstreconstructie een vast onderdeel van de preoperatieve gesprekken tussen patiënten en specialisten. Hierdoor krijgen meer borstkankerpatiënten de mogelijkheid tot een borstreconstructie aangeboden. Dit is een belangrijke doorbraak voor vrouwen die behandeld worden voor borstkanker, omdat een borstreconstructie bijdraagt aan hun herstel op psychologisch, sociaal en seksueel vlak.


Op dit moment is er nog sprake van een grote variatie in de praktijk: er zijn ziekenhuizen waar geen enkele vrouw bij borstkanker een directe borstreconstructie krijgt en ziekenhuizen waar inmiddels meer dan 60 procent een borstreconstructie krijgt na borstkanker.

De kwaliteitsrichtlijn is ontwikkeld op initiatief van en door de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC), in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVVH), Borstkankervereniging Nederland (BVN) en het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten. Prof. dr. René van der Hulst, voorzitter van de NVPC: “Wij pleiten ervoor dat vrouwen betere voorlichting krijgen over de mogelijkheden van borstreconstructie. Het is belangrijk dat vrouwen met borstkanker zich bewust zijn van en goed laten informeren over de keuzes die zij hebben en het behandelplan dat daarbij hoort. Zo is het bijvoorbeeld vaak mogelijk om aansluitend aan een borstamputatie een borstreconstructie uit te voeren, zodat de patiënt niet ‘plat’ wakker wordt. Nederland is het eerste land met een dergelijke richtlijn. Internationaal is er daarom grote belangstelling voor deze belangrijke ontwikkeling voor borstkankerpatiënten.

Kwaliteit van leven

De borstreconstructierichtlijnBorstreconstructiemethodes

Vergoeding borstreconstructies

Niet alle borstreconstructiemethoden worden in Nederland vergoed. De innovatieve reconstructiemethode Lipofilling is er daar één van. Bij deze methode wordt eigen vetweefsel elders weggezogen en ingespoten voor een verbetering van de vorm van de borst na een eerdere borstsparende operatie of borstreconstructie na borstkanker. Ongeveer 50% van het verplaatste vetweefsel groeit in ter plaatse van de borstregio, waardoor de behandeling regelmatig moet worden herhaald, waarna het een levenslang resultaat geeft. Daarnaast is het een weinig belastende operatie met snel herstel. In sommige gevallen wordt hiermee een grotere operatie of een totale borstreconstructie voorkomen. In de kwaliteitsrichtlijn voor borstreconstructies wordt wetenschappelijk bewijs over de veiligheid, meerwaarde en effectiviteit van Lipofilling samengevat en worden aanbevelingen geformuleerd over het gebruik van deze techniek in de dagelijkse praktijk. De NVPC voert momenteel intensieve gesprekken met diverse partijen over de vergoeding van de genoemde innovatieve reconstructiemethoden.