Nieuw interactieve keuzehulp wel of niet borstsparend opereren

Het Maastricht UMC+ lanceert vandaag, gefinancierd door Pink Ribbon, een interactieve keuzehulp om borstkankerpatiënten te helpen bij het maken van een keuze tussen wel of niet borstsparend opereren.


Bij ongeveer twee derde van de vrouwen met borstkanker is het niet nodig de hele borst te verwijderen. Deze vrouwen krijgen de keuze voorgelegd: amputatie van de gehele borst, of een deel van de borst weg laten halen. Geen makkelijke keuze. Als de tumor niet volledig is verwijderd, moet er alsnog een operatie plaatsvinden.Deze keuze stelt de patiënt voor een dilemma. ‘Er is namelijk geen goede of foute keuze’, zegt prof. Vivianne Tjan-Heijnen, hoofd van het Maastrichtse borstkankerteam. ‘Iedere behandeloptie heeft zijn eigen voor- en nadelen. Wat de ene patiënt belangrijk vindt is misschien minder belangrijk voor de andere patiënt.

Samen beslissen
Als een vrouw de diagnose borstkanker krijgt, breekt een moeilijke periode vol onzekerheid aan. "Er komt een stortvloed van informatie op je af", zegt Regina The van ZorgKeuzeLab, ontwikkelaar van interactieve keuzehulpen. De keuzehulp biedt uitkomst door op een overzichtelijke en duidelijke manier persoonlijke ondersteuning te bieden."

De patiënte krijgt een inlogcode om thuis de keuzehulp in te vullen. Aan de hand van stellingen kan zij zelf aangeven wat voor haar belangrijke overwegingen zijn om wel of niet voor een bepaalde behandeling te kiezen. ‘Daarna bespreek je de resultaten met jouw behandeld arts in het ziekenhuis. Uiteindelijk beslissen de patiënt en de arts samen over de verdere behandeling’, aldus The.

Deelnemende ziekenhuizen
Pink Ribbon financierde de ontwikkeling van de interactieve keuzehulp. Deze wordt in eerste instantie in het Maastricht UMC+ en een aantal andere ziekenhuizen aangeboden. Inmiddels hebben de eerste patiënten al gebruik gemaakt van het nieuwe hulpmiddel en zijn de reacties positief. Tijdens deze pilotfase wordt het gebruik van de keuzehulp geëvalueerd. Uiteindelijk wil men dat steeds meer ziekenhuizen in Nederland de keuzehulp gaan aanbieden aan hun patiënten.

Bekijk het korte informatieve filmpje.