Mammateam Borstkankercentrum Maastricht UMC+ wint Gouden Borstbeeld

Het mammateam van het Borstkankercentrum van het Maastricht UMC+ heeft vandaag het Gouden Borstbeeld van Libelle in ontvangst mogen nemen. Het tijdschrift reikt de prijs jaarlijks uit als aanmoediging voor een persoon of instelling met bijzondere verdiensten in de borstkankerzorg.


Dit keer is de keus op het Maastrichtse mammateam gevallen, vanwege hun voortdurende aandacht voor menselijke zorg én onderzoek. Het Gouden Borstbeeld wordt uitgereikt in samenspraak met
Pink Ribbon, KWF Kankerbestrijding en Borstkankervereniging Nederland.

"Met het Gouden Borstbeeld laten wij ieder jaar zien hoe enorm borstkanker leeft bij onze lezers", aldus adjunct-hoofdredacteur Nicolette Fox van Libelle. "Daarnaast zetten wij via deze prijs graag de mensen in de zorg in het zonnetje, en laten we zien hoeveel moois en goeds zij dagelijks verzetten. Medemenselijkheid én de hoogst haalbare zorg zijn daarbij onze aandachtspunten."

Jaarlijks worden zo'n 900 vrouwen naar de mammapoli van het Maastricht UMC+ doorverwezen, 250 daarvan hebben behandeling nodig. Het mammateam van Maastricht UMC+ maakt daarbij gebruik van opvallend vernieuwende technieken. Zo worden hier -als enige ziekenhuis in Nederland- alle
mogelijke borstreconstructies uitgevoerd, inclusief de nog uitzonderlijke operatie waarbij de borst gevoel kan houden. Daarnaast vindt op het gebied van klinische genetica alleen in dit centrum Pre-implantatie Genetische Diagnostiek (PGD) plaats, en wordt onderzoek gedaan naar de noodzaak van schildwachtklieroperaties Oncologisch chirurg en onderzoeker Marjolein Smidt van het Borstkankercentrum: "Borstkanker gaat allang niet meer over opereren. Het gaat ook over chemotherapie, bestraling, genetica, plastische chirurgie en behoud van vruchtbaarheid bij jonge vrouwen." Opvallend is het constante oog voor kwaliteit van leven. Smidt: "Iedere patiënt is anders, maar als iets erg is voor mensen met kanker, is het onzekerheid. Daarom willen wij zo snel mogelijk kunnen zeggen hoe het ervoor staat en wat de behandelopties zijn."

De Libelle met daarin een achtergrondreportage en interviews met de medische staf van het mammateam van Maastricht UMC+ ligt vanaf vrijdag 2 oktober in de winkels.