UMC Utrecht en Breast Care Nederland / Alexander Monro Borstkankerziekenhuis bundelen krachten op gebied van borstkanker

Breast Care Nederland (BCN) en het UMC Utrecht gaan intensief samenwerken om de borstkankerzorg naar een nog hoger niveau te brengen. Op maandag 14 maart 2016 gaven Mirjam van Velthuizen en Marjolein de Jong het startschot voor deze samenwerking.


Het formaliseren van deze samenwerking betekent dat hoogwaardige borstkankerzorg nu drempelloos samenkomt met innovatieve academische zorg. Vanzelfsprekend behelst deze samenwerking ook de unieke mogelijkheid voor het gezamenlijk initiëren van wetenschappelijk onderzoek in het belang van betere borstkankerzorg voor de patiënt nu en in de toekomst. Bestaande samenwerkingsverbanden van zowel het UMC Utrecht als BCN/Alexander Monro Borstkankerziekenhuis blijven uiteraard bestaan en gerespecteerd door beide partners.
Mirjam van Velthuizen, lid raad van bestuur UMC Utrecht: “Wij willen de patiënten ervan verzekeren dat zij de beste zorg op maat krijgen. De samenwerking met BCN is een goede stap in de ontwikkeling van borstkankerzorg.” Marjolein de Jong, bestuurder van BCN: “Net als de visie en ambitie van BCN en AMBZ als voorbeeld zou kunnen dienen voor de zorg voor de individuele patiënten, kan deze samenwerking als voorbeeld fungeren voor innovatieve drempelloze zorg in een ziekenhuis overstijgende keten."

BCN is ruim drie jaar geleden gestart met als doelstelling een gespecialiseerd en geïntegreerd centrum voor borstkankerzorg op te zetten. Dit was reeds in een vergevorderd stadium. In februari maakte BCN bekend dat de krachten zijn gebundeld met het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis. Het UMC Utrecht heeft een toonaangevend Cancer center, dat veel aandacht besteedt aan wetenschappelijk onderzoek en academische, oncologische zorg.

Drempelloze zorg combineert beste van 2 werelden

Het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis is gespecialiseerd in borstkanker en onderscheidt zich onder andere door hoogwaardige zorgverlening te combineren met persoonlijke aandacht. De samenwerking richt zich niet alleen op borstkankerpatiënten die ook complexe andere aandoeningen hebben, maar eveneens op specifieke ontwikkelingen in het verloop van de borstkanker waarvoor academische zorg de beste mogelijkheden biedt. Het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis zal zich, gezamenlijk met het UMC Utrecht, altijd inspannen om elke individuele patiënt de best passende en veilige zorg aan te bieden. De patiënt is op deze wijze verzekerd van de beste zorg op maat, zonder de last van bijvoorbeeld een nieuwe intake en van onderzoeken die opnieuw moeten worden gedaan.
Om de zorg voor, tijdens en na de behandeling te optimaliseren, zetten beide organisaties in op innovaties zoals op het gebied van e-health. Zo creëren BCN en UMC Utrecht voor het eerst in Nederland een volledig continuüm in situaties die daar om vragen.

Wetenschappelijk onderzoek
Door de samenwerking komen er meer data beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek en de verdere ontwikkeling aangaande het verbeteren van begeleiding, vroegdiagnostiek en behandeling van borstkanker. Deze samenwerking leidt tot betere zorg op de kortere termijn, maar ook op de lange termijn. Hans Bos, hoogleraar moleculair kankeronderzoek en voorzitter van het speerpunt kanker bij het UMC Utrecht: "Door het delen van data en ervaringen zal een relevante bijdrage geleverd kunnen worden aan betere zorg en uitkomsten van borstkanker."


Mirjam Velthuizen en Marjolein de Jong