Lipofilling wordt vergoed dankzij lobby Borstkankervereniging Nederland

Er is goed nieuws voor borstkankerpatiënten. Vanaf nu wordt Autologe Vet Transplantatie (AFT) oftewel lipofilling bij borstreconstructie vergoed. Borstkankervereniging Nederland heeft zich, in goede samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC), twee jaar lang hard gemaakt voor het vergoeden van deze techniek die voor vele vrouwen een waardevolle uitkomst biedt.


Afgelopen jaren ontving Borstkankervereniging Nederland (BVN) velen verontruste berichten van vrouwen met ernstige klachten na hun borstreconstructie. Nu komt er eindelijk een einde aan onzekerheid van honderden vrouwen die wachtten op vergoeding van deze behandeling. Van een ‘onaffe borst' naar een echte borst. Dit verschil betekent heel veel voor vrouwen!

Lipofilling bij gedeeltelijke defecten van de borst wordt vanaf woensdag 14 december 2016 vergoed vanuit het basispakket, onder specifieke voorwaarden. Deze techniek is vooral voor vrouwen die een borstsparende operatie of borstamputatie vanwege borstkanker hebben ondergaan, een waardevolle aanvulling op de behandeling.

Om in aanmerking te komen voor lipofilling moet voldaan zijn aan specifieke voorwaarden. Ook moet de plastisch chirurg vóórdat de behandeling plaatsvindt, goedkeuring ontvangen hebben van de zorgverzekeraar.
BVN heeft zich samen met de NVPC sinds 2014 ingezet om deze behandeling vanuit het basispakket vergoed te krijgen en is dan ook heel blij voor alle vrouwen die hiervoor in aanmerking komen. Velen wachten al tijden op vergoeding. Zij kunnen zich nu eindelijk laten behandelen. Er komt hiermee ook een einde aan de ongelijkheid tussen vrouwen die de behandeling zelf konden betalen en vrouwen die dat niet kunnen.

Voorwaarden
Je komt in aanmerking voor vergoeding wanneer sprake is van de correctie van:
* Een volumedefect van de borst dat een minimale diameter van twee centimeter heeft en dat ligt in het decolleté
* Een volumedefect van de borst dat resulteert in asymmetrie (ongelijkheid) van twee cupmaten of meer
* (mogelijke) Complicaties of ernstige pijnklachten als gevolg van een tekort aan subcutane (onderhuidse) weefselbedekking na plaatsing van een prothese

Lees de uitgebreidere berichtgeving hierover op de website van Borstkankervereniging Nederland.