7 oktober: Internationale dag van de borstkankerMAN

Borstkanker is niet alleen iets voor vrouwen, het komt ook voor bij mannen. Vorig jaar kregen 131 mannen de diagnose borstkanker. Omdat het zeldzaam is en veel mensen niet weten dat mannen borstkanker kunnen krijgen, wordt bij hen de diagnose vaak later gesteld. Soms te laat. Om hier aandacht voor te vragen, is 7 oktober voortaan Internationale dag van de borstkankerMAN.


Borstkanker wordt bij mannen vaak pas ontdekt als er al duidelijke symptomen zijn. Bovendien wordt bij klachten niet altijd meteen gedacht aan borstkanker. Mannen zelf, maar ook zorgverleners, zijn minder alert op de mogelijkheid van borstkanker bij mannen. Latere ontdekking betekent meestal ook een slechtere prognose. Omdat borstkanker bij mannen maar weinig voorkomt, is er geen bevolkingsonderzoek voor hen.

De precieze oorzaak van het ontstaan van borstkanker bij mannen is niet bekend. Wel zijn er een aantal factoren die het risico op deze ziekte verhogen, zoals ouderdom, erfelijke en familiaire aanleg, leefstijlfactoren als overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging en overmatig gebruik van alcohol en blootstelling aan röntgenstraling in de borstregio voor hun dertigste. (bron: Dutch Male Breast Cancer Consortium)
Het Dutch Male Breast Cancer Consortium (DMBCC) is een samenwerkingsverband van onderzoekers op het gebied van borstkanker bij mannen. Het DMBCC verspreidt onder meer informatie over dit onderwerp via hun website.
De Internationale dag van de borstkankerMAN is een initiatief van de Vlaamse stichting BorstkankerMAN(externe link) en wordt door Borstkankervereniging Nederland van harte ondersteund. Op een later moment zullen zij informatie verspreiden over acties en activiteiten op 7 oktober.

Bron: Borstkankervereniging Nederland

Lees meer over mannen met borstkanker in het dossier 'mannen en borstkanker van Borstkankervereniging Nederland'.