Nederland slaat handen ineen om vrouwen met borstkanker te steunen

Deze borstkankermaand slaat Nederland de handen ineen om vrouwen met borstkanker te steunen. Jaarlijks verandert het leven van ruim 17 duizend Nederlandse vrouwen – en hun omgeving - dramatisch vanwege de diagnose borstkanker. Door de behandelingen die worden ondergaan, maar ook door de onzekerheid die de ziekte met zich meebrengt. Borstkanker is een ziekte met vele, vaak onbekende gezichten die levens ingrijpend verandert. In een nieuwe campagne laat Pink Ribbon zien dat het kopen en dragen van de Pink Ribbon Armband verbindt, en dat we samen sterker staan tegen deze ziekte.


Voor iedere vrouw is borstkanker anders. Niet alleen qua behandeling, maar ook qua gevolgen. Van chronische vermoeidheid, seksuele problemen, hartklachten tot onbegrip op het werk en angst voor terugkeer van de ziekte. En dit relatief onbekende beeld van borstkanker wil Pink Ribbon onder de aandacht van zoveel mogelijk mensen brengen.

Wat betekent borstkanker voor je relatie?
Kanker heeft impact op je relatie. Voor zowel de patiënt als voor de partner. De rol die je hebt in de relatie wordt anders; de partner wordt opeens verzorgende. Maar de relatie verandert ook door angst voor afwijzing door de partner, door schuldgevoel tegenover hem of haar, of vanwege schaamte voor het veranderende lichaam. Dit kan ingrijpende relatieproblemen met zich meebrengen. In een onderzoek onder ruim 700 (ex-)borstkankerpatiënten werd gevraagd of de seksualiteit en intimiteit na de diagnose borstkanker veranderd is. Tweederde (68%) zegt dat hun seksleven beduidend slechter is geworden. 71% gaf aan dat de oorzaak lag bij de verandering van het lichaam. 67% had andere emoties of gevoelens dan in het leven vóór de diagnose.

Cijfers over borstkanker
Meer borstkankeronderzoek is nog steeds hard nodig. In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen de diagnose borstkanker. Dat zijn jaarlijks meer dan 17.000 vrouwen. Hoewel de overlevingskansen steeds beter worden, overlijden er jaarlijks nog ruim 3.000 vrouwen aan de gevolgen van de ziekte. Het geld dat met deze campagne wordt opgehaald komt ten goede aan nieuwe onderzoeken en projecten. Ook mannen kunnen de diagnose borstkanker krijgen.