Bijna helft van patiënten kent niet alle mogelijke symptomen van borstkanker

Een groot deel van de borstkankerpatiënten (72%) ontdekt zelf een tumor in de borst, vaak door het voelen of zien van een knobbel of andere verandering in het borstgebied. De meeste patiënten (70%) ontdekken de borstafwijking spontaan, zonder ernaar op zoek te zijn. Toch kent bijna de helft van de patiënten (46%) niet alle mogelijke symptomen van borstkanker. Dit blijkt uit de B-force vraag ‘Hoe heb jij borstkanker ontdekt?’ van Borstkankervereniging Nederland (BVN). In totaal vulden 1.391 (ex-)borstkankerpatiënten de vragenlijst in.


Het onderzoek werd gedaan door BVN’s patiëntenpanel B-force, in samenwerking met de Amerikaanse Know Your Lemons Foundation. Deze organisatie brengt met een wereldwijde campagne onder de aandacht dat borstkanker niet alleen te voelen is door een knobbeltje, maar ook te zien is.

Er zijn allerlei signalen waaraan borstkanker kan worden herkend. Zoals een dikke ader, verandering van vorm of een ingetrokken tepel. Deze dingen hoeven niet per sé op borstkanker te wijzen, maar het is goed om er alert op te zijn en een afspraak met de huisarts te maken. Ook nu we te maken hebben met corona gaat diagnostisch onderzoek naar borstkanker gewoon door.

Bijna de helft (46%) ziet in de afbeelding van de Know Your Lemons Foundation nieuwe dingen die op mogelijke symptomen van borstkanker wijzen. De volgende worden het meest genoemd (en zijn dus het meest onbekend):

Dikke ader
Sinaasappelhuid
Tepelkorst

Bron: borstkanker.nl