Twee nieuwe onderzoeken gefinancierd

KWF kent 27 miljoen euro toe aan 51 nieuwe onderzoeksprojecten in 14 verschillende instituten. De onderzoeken beslaan de gehele breedte van de kankerbestrijding. Van vroege opsporing tot palliatieve zorg en van borstkanker tot schildklierkanker. De projecten gaan in 2021 van start. Uit de opbrengsten van Pink Ribbon financiert KWF 2 projecten, waaronder een onderzoek naar erfelijk verhoogd risico op borstkanker en een onderzoek over een eenmalige hoge dosis bestraling voorafgaand aan de operatie.


Hoe CHEK2-mutaties leiden tot borstkanker

Dr. Antoinette Hollestelle (Erasmus MC) duikt in het onderliggende mechanisme waardoor cellen met een erfelijke CHEK2-mutatie kunnen uitgroeien tot borstkanker. Kennis van dit mechanisme kan op den duur leiden tot preventie en betere behandeling van deze kankersoort.

Lees meer over dit onderzoek.

Eenmalige bestraling voor borstkanker

In het Amsterdam UMC onderzoekt dr. Desirée van den Bongard of een eenmalige hoge bestraling voorafgaand aan de operatie, in staat is om alle borstkankercellen te doden. Ook wordt onderzocht met welke methode het best kan worden voorspeld of alle kankercellen daadwerkelijk weg zijn. Zo kan een grote groep patiënten waarschijnlijk een operatie bespaard worden.

Lees meer over dit onderzoek.

Naar het persbericht van KWF