Boeken over borstkanker

* Het Borstkanker Boek
In de geheel herziene uitgave van Het Borstkanker Boek wordt in begrijpelijke taal alle aspecten van de ziekte uitgelegd. Van erfelijkheid tot seksualiteit en van reconstructies tot nazorg en de palliatieve fase. Het boek is geschreven door dr. Hester Oldenburg, dr. Marie-Jeanne Vrancken Peeters, Julia van Bohemen en gefinancierd door Pink Ribbon.


* Je lijf je looks je leven - Zorgen voor jezelf als je kanker hebt - Saskia L. Ebeli

Saskia Ebeli kreeg op haar 33e kanker. Ze wilde haar identiteit niet kwijtraken en besloot stijlvol en ‘gezond’ deze tijd door te gaan. Ze verzamelde alles wat invloed heeft op je uiterlijk en welzijn tijdens kanker. Wat je zelf kunt doen om je beter te voelen, en nog veel meer, heeft ze gebundeld in dit boek. Onderwerpen als: haaruitval, stijlvolle
hoofdbedekking, make-up, gezonde voeding, het belang van beweging en ontspanning.


* Borst vooruit - Paola Veenstra, Marijk Huysman en Agnes Jager
Een initiatief van het Academisch Borstkankercentrum Erasmus MC-Havenziekenhuis. Een boek dat kracht uitstraalt en optimisme, gebaseerd op de individuele ervaringen van 64 vrouwen, de bijdragen van het patiëntenpanel, groepsgesprekken en interviews. Een trots boek, strijdbaar en krachtig. Borst vooruit!

Hallo allemaal m'n moeder die is kaal

* Hallo allemaal, m'n moeder die is kaal - Berdien Stenberg
Berdien ontdekte een knikker in haar borst en onderging een 7 maanden durende, intensieve behandeling tegen borstkanker. Tijdens de behandelingen komen steeds de herinneringen boven van de dood van haar vriendin Elisa. Zij overleed 3 jaar geleden aan kanker. Met humor en scherpe pen schrijft Berdien Stenberg over vriendinnen-voor-het-leven, moederschap en over de hilarische, dramatische en ontroerende momenten van haar ziekte en van Elisa's strijd.

* Gewoon K - Chantal Deen
Misschien ken je Chantal, omdat ze over haar ziekte blogs schreef voor Pink Ribbon. Dat deed ze vanaf het moment dat ze borstkanker had. Dat deed ze op haar eigen wijze; eerlijk, recht voor zijn raap en met humor! Een gedeelte van haar blogavonturen zijn gebundeld in dit boek.

* Er gebeurde dit, er gebeurde dat - Kristien Hemmerechts
De Vlaamse auteur Kristien Hemmerechts kreeg eind 2015 de diagnose borstkanker. Ze besloot alles alles nauwkeurig op schrift bij te houden. Dit boek is een bundeling van haar beste autobiografische verhalen, o.a. over haar borstkanker. Per verkocht exemplaar wordt er een donatie gedaan aan Pink Ribbon.
* The Pink Unicorns of Male Breast Cancer - Alan F. Herbert
Ieder jaar krijgen ruim 100 mannen in Nederland de diagnose borstkanker. Onwetendheid over borstkanker bij mannen zorgt er voor dat de kans groot is dat meteen na de diagnose, ook de boodschap ‘Het is uitgezaaid’ moet worden gegeven. Alan F. Herbert wil hierin verandering brengen. In The Pink Unicorns of Male Breast Cancer geeft hij een beeld van zijn reis die hij heeft gemaakt. Van de diagnose, naar de behandeling, naar de revalidatie tot aan de late gevolgen. Een man die wereldzeeen heeft bevaren, marathons liep en bergen beklom maar de behandeling van borstkanker ziet als de grootste uitdaging die hij moest aangaan. Doorspekt met humor krijgt de lezer een idee van het geen waar je als man met borstkanker tegen aan loopt.

* Hoeveel heggenblaadjes ik beschreef voor ik viel voor de leegte - Kellie Smits
Een selectie van gedichten die Kellie Smits schreef tijdens twee belangrijke periodes in haar leven. Ze zijn geïnspireerd door bespiegelingen, intense geluksmomenten en gevoelens tijdens deze periodes. Basale onderwerpen, zoals geluk, verdriet, troost en de zoektocht naar acceptatie zullen voor velen herkenbaar zijn of troost bieden.De gedichten zijn op een intense en zintuiglijke wijze geschreven, waardoor emoties bijna tastbaar lijken te worden.

Kellie Smits (1976) is beeldend kunstenaar en ontwerper. Sinds 2016 weet Kellie dat ze uitgezaaide borstkanker heeft. De opbrengst van dit boek wordt gedoneerd aan triple negatief borstkankeronderzoek.


* De kans van 0.0059% - Audrey Stevens
De kans van 0,0059% is een boek over kanker in de breedste zin van het woord. Een boek over de jeugd van Audrey Stevens met het
overlijden van haar moeder (aan kanker) als bittere pil. Over de ontdekking van haar eigen kanker op achtentwintigjarige leeftijd en de erfelijke belasting, die aan het ontstaan daarvan ten grondslag lag. Een boek over kiezen tussen het al dan niet invriezen van bevruchte embryo’s, het behouden of verliezen van borsten, met pruik of kale kop door het leven gaan. Een boek, waarin ongecensureerd de meest uiteenlopende emoties aan bod komen. De angst, het verdriet, de boosheid en agressie, maar ook een intense vorm van geluk en genieten. Een boek over vervlogen toekomstdromen en het vorm geven van een nieuwe, maar onzekere toekomst.

* Dagboek van welke vrouw? Diagnose borstkanker - Nynke Jonker Vries


Nynke was pas 21 toen ze borstkanker kreeg. Ze schreef haar verhaal op in het boek: Dagboek van welke vrouw? Diagnose borstkanker. “Omdat schrijven altijd al een hobby van mij was, leek het mij fijn om alles van mij af te schrijven. Omdat de veranderingen en gebeurtenissen snel en heftig waren, lukte het pas een jaar na mijn diagnose om te beginnen met schrijven. De moeilijke tijd was niet alleen maar negatief, ik heb er veel van geleerd. Van het leven, van mensen en van mijzelf. Het was bedoeld voor mijzelf, als een soort verwerkingsproces. Later kreeg ik steeds meer de wens om het toch te delen. Voor lotgenoten, maar wellicht ook voor mensen die nog nooit met kanker te maken hebben gehad.”

Bella Donna

* Bella Donna - Eva Snoink
Bella Donna is een fotoboek waarin 102 vrouwen met borstkanker zich letterlijk en figuurlijk blootgeven. Het boek geeft een realistisch beeld geeft van hoe vrouwen er uit zien met één, geen of (een) gereconstrueerde borst(en). Ook vertellen zij hoe zij hier nu tegenover staan. Dit boek kan je helpen als je voor de keuze van wel of geen borstreconstructie staat.

* Als ik mama mis - Lesha Bosman
De dood is een moeilijk te bespreken onderwerp. Vooral als het gaat om kinderen die een ouder verliezen. Dit boek gaat over Sarah. Haar moeder heeft kanker en sterft. Het is een prachtig, ontroerend lees- en herinneringsboek. Kinderen kunnen zelf de illustraties inkleuren

* Mama's borst is ziek -Hanneke de Jager
Een prentenboek voor jonge kinderen met een moeder met borstkanker. In simpele en heldere teksten wordt uitgelegd wat borstkanker is en hoe het behandeltraject eruit ziet. Over een gemeen bobbeltje, chemo, kaal worden en een nepborst. De meest voorkomende fases worden in het boek besproken.


* Mama's Foobies - Lotte en Marit Koopal

De moeder van Jade en de moeder van Jesse hebben een foutje in één van hun genen. Daardoor hebben ze een grote kans om borstkanker te ontwikkelen. Beide moeders kiezen ervoor om hun borsten te laten verwijderen om zo de kans op borstkanker zo veel mogelijk te verkleinen. Dit voorleesboekje is geschreven voor ouders, die hun kind zo goed mogelijk willen voorbereiden op de borstoperatie van hun moeder. Op een luchtige manier wordt het proces vooraf, tijdens en na de operatie beschreven en kan zo een geweldig hulpmiddel zijn. Marit en Lotte Koopal zijn zussen (1995, 1993). Zij studeren pedagogiek aan de Hogeschool Utrecht. In de familie zit de genmutatie BRCA1. Lotte heeft de genmutatie niet, Marit wel. Vanuit hun pedagogische achtergrond en deze familiaire aandoening hebben zij dit voorleesboek geschreven zodat ouders hun jonge kinderen kunnen voorbereiden op de borstoperatie van hun moeder.

* Gewoon pech - Esther Smid
Als je moeder borstkanker heeft, moet ze dan meteen naar het ziekenhuis? En wat voor onderzoeken krijgt ze dan? In dit boek, voor kinderen vanaf een jaar of acht, worden op allerlei vragen over borstkanker open en eerlijke antwoorden gegeven. Ook is er ruimte voor het maken van eigen aantekeningen, en zijn er reacties van andere kinderen in het boek te lezen.

* Kankerklas - Corien van Zweden

Een indrukwekkend boek over een 'kankerklas': als Corien van Zweden borstkanker krijgt, blijkt dat er bij haar dochter in de klas nog vier andere leerlingen een ouder met kanker hebben. Wat richt kanker in al die gezinnen aan en wat denken de kinderen ervan?

Meer lezen
Wil je (meer) persoonlijke verhalen lezen? Of, je eigen verhaal vertellen? Dat kan op ons blog!