Boeken over borstkanker

1 - Het Borstkanker Boek

Deze zevende druk van Het Borstkanker Boek is afgelopen jaar compleet herzien door een team van 35 borstkankerspecialisten. In deze geheel herziene uitgave van Het Borstkanker Boek wordt in begrijpelijke taal alle aspecten van de ziekte uitgelegd. Van erfelijkheid tot seksualiteit en van reconstructies tot nazorg en de palliatieve fase. Het boek is geschreven door o.a. dr. Hester Oldenburg en dr. Marie-Jeanne Vrancken Peeters. 

2 - Dit boek brengt geluk - Evelien van der Werff

In 2019 bracht Evelien van der Werff haar eerste boek ‘Routeplanner door de jungle van kanker.’ Een inspiratieboek voor lotgenoten, die net als Evelien kanker hebben (gehad). Het tweede boek zou een informatieboek worden over het leven na kanker. Dat liep anders, want tijdens het schrijven kwam ze erachter waar ze écht naar verlangt. In haar nieuwe boek ‘Dit boek brengt geluk’ neemt ze je mee in haar zoektocht naar wat haar gelukkig maakt. Dit boek gaat niet over kanker maar over leven. Van lijden naar leiden, ongeacht de omstandigheden. Door het schrijven van dit boek en het beantwoorden van de vragen hierin, heeft ze ontdekt wat haar écht blij en gelukkig maakt. Het is een geïllustreerde paperback van 122 pagina’s, met een inspirerende boekenlegger! 

3 - Lieve Facebook-vrienden, ik heb borstkanker - Caroline Griep

Toen journalist Caroline Griep borstkanker kreeg, deelde ze dat op Facebook. Kan dat wel, ernstig ziek zijn en je leven delen op Facebook? In dit boek omschrijft ze haar belevenissen. In korte column-achtige stijl, eerlijk en met humor.

4 - Routeplanner door de jungle van kanker - Evelien van der Werff

Stewardess en zelfbenoemd mazzelaar Evelien van der Werff overleefde twee keer borstkanker en schreef hierover een eigentijds boek: Routeplanner door de jungle van kanker. Evelien schept op een bijzondere en geheel eigen manier orde in de chaos die er op je afkomt als je de diagnose kanker krijgt. Je vindt informatie over het moment van de diagnose tot aan het moment dat je ‘klaar’ bent. Het is een boek vol informatie, tips en ervaringen. Het is makkelijk leesbaar, aangekleed met aantrekkelijke illustraties en af en toe een vleugje humor. Het boek bevat onder andere handige invullijstjes en vragenlijsten voor de arts. Ook onderwerpen als voeding, beweging, uiterlijke verzorging en afleiding komen aan bod.

5 - Hou me vast zoals ik was - Gaby Rasters

Deze roman is deels gebaseerd op het leven van de auteur Gaby Rasters en een aan borstkanker overleden vriendin en haar vriendinnengroep Een persoonlijk en herkenbaar boek.

6 - Chemo - Wat nu? - Ester Hartholt

Toen Ester te horen kreeg dat ik chemotherapie zou krijgen, stond mijn wereld stil. ‘Ik wist totaal niet wat me te wachten stond. Ik dacht: Wat nu? Wat moet ik doen? Hoe kan ik me voorbereiden? Ik benaderde mensen die chemotherapie hadden gehad en verzamelde adviezen.
Na mijn eerste chemotherapie wist ik welke adviezen zeer nuttig bleken, maar ook dat ik bepaalde tips had gemist waardoor ik onnodig nare bijwerkingen had gehad. Vanaf dat moment ontstond het idee een ‘luchtig’ boek met praktische tips te maken om lotgenoten te helpen, die nog voor het traject stonden. Een boek om zelf te hebben of om iemand te geven.'

7 - Ik ben Jack! Jack leert over kanker
Een ziekenhuis is nooit een leuke omgeving om naartoe te gaan. Zeker niet voor een kind. Als kanker in een gezin voorkomt, is dat vaak een heftige situatie voor zowel de ouders als het kind. Hoe vertel je dan eigenlijk wat er aan de hand is? Met de verhalen van Jack kun je aan kinderen uitleggen wat kanker is en worden kinderen voorbereid op een bezoek aan een ziekenhuis. Jack helpt hen daarbij.

Daniëlle van Caspel en Angelique van Staveren, respectievelijk verpleegkundige en afdelingssecretaresse in HMC Antoniushove, zien op de oncologische verpleegafdeling van HMC Antoniushove veel kinderen waarvan de ouders of grootouders kampen met kanker. Zij ervaren dat er weinig handvatten zijn om de vaak moeilijke en ingewikkelde gebeurtenissen uit te leggen aan kinderen. 

8 - 100 dagen kanker - Rachel Franse

Freelance tv-maker Rachel Franse gaat voor wat ze denkt dat een ontstekinkje is naar het ziekenhuis. Twee uur later staat ze buiten. Diagnose borstkanker. In haar boek ‘100 dagen kanker’ vertelt ze over haar ‘lichte’ borstkanker. Veel vrouwen gaan uit van een jarenlang traject als ze de diagnose krijgen. Maar het kan ook anders. Het boek is een persoonlijk verslag, met tips en adviezen en een interview met prof. dr. Emiel Rutgers, kankerchirurg van het Antoni van Leeuwenhoek en gespecialiseerd in borstkanker.

9 - Je lijf je looks je leven - Zorgen voor jezelf als je kanker hebt - Saskia L. Ebeli

Saskia Ebeli kreeg op haar 33e kanker. Ze wilde haar identiteit niet kwijtraken en besloot stijlvol en ‘gezond’ deze tijd door te gaan. Ze verzamelde alles wat invloed heeft op je uiterlijk en welzijn tijdens kanker. Wat je zelf kunt doen om je beter te voelen, en nog veel meer, heeft ze gebundeld in dit boek. Onderwerpen als: haaruitval, stijlvolle hoofdbedekking, make-up, gezonde voeding, het belang van beweging en ontspanning.

10 - Borst vooruit - Paola Veenstra, Marijk Huysman en Agnes Jager

Een initiatief van het Academisch Borstkankercentrum Erasmus MC-Havenziekenhuis. Een boek dat kracht uitstraalt en optimisme, gebaseerd op de individuele ervaringen van 64 vrouwen, de bijdragen van het patiëntenpanel, groepsgesprekken en interviews. Een trots boek, strijdbaar en krachtig. Borst vooruit!

11 - Gewoon K - Chantal Deen

Misschien ken je Chantal, omdat ze over haar ziekte blogs schreef voor Pink Ribbon. Dat deed ze vanaf het moment dat ze borstkanker had. Dat deed ze op haar eigen wijze; eerlijk, recht voor zijn raap en met humor! Een gedeelte van haar blogavonturen zijn gebundeld in dit boek.

12 - 40 shades of Pink

Jantien Hermans vertelt wat de diagnose borstkanker met haar deed en hoopt mensen die in dezelfde situatie zitten of komen, te helpen waar ze op moeten letten en wat niet te doen en vooral om tot steun te zijn.

13 - Er gebeurde dit, er gebeurde dat - Kristien Hemmerechts

De Vlaamse auteur Kristien Hemmerechts kreeg eind 2015 de diagnose borstkanker. Ze besloot alles alles nauwkeurig op schrift bij te houden. Dit boek is een bundeling van haar beste autobiografische verhalen, o.a. over haar borstkanker. Per verkocht exemplaar wordt er een donatie gedaan aan Pink Ribbon.

14 - The Pink Unicorns of Male Breast Cancer - Alan F. Herbert

Ieder jaar krijgen ruim 100 mannen in Nederland de diagnose borstkanker. Onwetendheid over borstkanker bij mannen zorgt er voor dat de kans groot is dat meteen na de diagnose, ook de boodschap ‘Het is uitgezaaid’ moet worden gegeven. Alan F. Herbert wil hierin verandering brengen. In The Pink Unicorns of Male Breast Cancer geeft hij een beeld van zijn reis die hij heeft gemaakt. Van de diagnose, naar de behandeling, naar de revalidatie tot aan de late gevolgen. Een man die wereldzeeën heeft bevaren, marathons liep en bergen beklom maar de behandeling van borstkanker ziet als de grootste uitdaging die hij moest aangaan. Doorspekt met humor krijgt de lezer een idee van het geen waar je als man met borstkanker tegen aan loopt.

15 - Roze bikini - Ingrid Vermulst

Ingrid Vermulst (1968) werd op haar 44e gediagnosticeerd met borstkanker, anderhalf jaar nadat haar moeder was overleden aan borstkanker. Ze besefte dat het leven geleefd moest worden en startte na haar derde chemo met motorrijlessen en wilde daarna weten hoe het zou zijn om
alleen op vakantie te gaan.
Zonder enige motorervaring ging ze op weg over de pelgrimspaden van Europa naar het Zuiden van Spanje. Niet alleen om haar leven na borstkanker terug te vinden, maar ook om te ontdekken wat de turbulente periode in haar leven haar gebracht had. Over haar reis schreef ze haar
debuutroman Roze bikini waarin ze terugblikt op het overlijden van haar moeder, borstkanker, de liefde en het verlies van haar bedrijf.

16 - Wills Kracht - Willem Ritstier

De vrouw van Willem Ritstier ontdekte een knobbeltje in haar borst en kreeg de diagnose borstkanker. In zijn boek Wills kracht heeft hij het hele proces dat toen van start ging getekend. Het gaat over de vragen die je ineens hebt, angsten, de behandelingen en - helaas - ook het einde.

17 - Hallo allemaal, m'n moeder die is kaal - Berdien Stenberg

Berdien ontdekte een knikker in haar borst en onderging een 7 maanden durende, intensieve behandeling tegen borstkanker. Tijdens de behandelingen komen steeds de herinneringen boven van de dood van haar vriendin Elisa. Zij overleed 3 jaar geleden aan kanker. Met humor en scherpe pen schrijft Berdien Stenberg over vriendinnen-voor-het-leven, moederschap en over de hilarische, dramatische en ontroerende momenten van haar ziekte en van Elisa's strijd.

18 - Met een borst in een Ferrari - Evelien Jonkers

"Mijn verhaal biedt een frisse en inspirerende blik op hoe ik ben omgegaan met het behandeltraject van borstkanker. Dit boek is bestemd voor iedereen die de diagnose kanker heeft gekregen of iemand met kanker kent. De kern van mijn verhaal is dat ik – of ik nu boos, bang, blij of verdrietig was – heb gekeken naar wat er wél mogelijk was en wat mij energie gaf. Dit maakte een groot verschil in hoe ik en mijn omgeving het hele traject hebben ervaren: het gaf en geeft nog steeds kracht.Ik heb mijn verhaal geschreven terwijl ik op mijn 30e het behandeltraject voor borstkanker doorliep. Geen terugblik achteraf: je volgt “live” wat ik en mijn omgeving meemaken, waar ik op dat moment energie van krijg en voor welke keuzes en lastige afwegingen ik kom te staan. Ook heb ik plezier tussen alle behandelingen door, zoals wanneer ik een oranje pruik opzet voor het EK en ik ontzettend geniet wanneer ik een keer in een Ferrari rijd.Mijn verhaal zal natuurlijk niet precies jouw verhaal zijn. Misschien helpen stukken uit mijn boek je beter te begrijpen waar iemand doorheen gaat die de diagnose kanker heeft gekregen. Ik hoop vooral dat de kern van mijn verhaal jou en je omgeving kracht geeft en je inspireert om te kiezen voor wat jíj nodig hebt, bij welke tegenslag dan ook." Per verkocht boek wordt er een afdracht gedaan aan Pink Ribbon.

19 - De kans van 0.0059% - Audrey Stevens

De kans van 0,0059% is een boek over kanker in de breedste zin van het woord. Een boek over de jeugd van Audrey Stevens met het
overlijden van haar moeder (aan kanker) als bittere pil. Over de ontdekking van haar eigen kanker op achtentwintigjarige leeftijd en de erfelijke belasting, die aan het ontstaan daarvan ten grondslag lag. Een boek over kiezen tussen het al dan niet invriezen van bevruchte embryo’s, het behouden of verliezen van borsten, met pruik of kale kop door het leven gaan. Een boek, waarin ongecensureerd de meest uiteenlopende emoties aan bod komen. De angst, het verdriet, de boosheid en agressie, maar ook een intense vorm van geluk en genieten. Een boek over vervlogen toekomstdromen en het vorm geven van een nieuwe, maar onzekere toekomst.

20 - Dagboek van welke vrouw? Diagnose borstkanker - Nynke Jonker Vries

Nynke was pas 21 toen ze borstkanker kreeg. Ze schreef haar verhaal op in het boek: Dagboek van welke vrouw? Diagnose borstkanker. “Omdat schrijven altijd al een hobby van mij was, leek het mij fijn om alles van mij af te schrijven. Omdat de veranderingen en gebeurtenissen snel en heftig waren, lukte het pas een jaar na mijn diagnose om te beginnen met schrijven. De moeilijke tijd was niet alleen maar negatief, ik heb er veel van geleerd. Van het leven, van mensen en van mijzelf. Het was bedoeld voor mijzelf, als een soort verwerkingsproces. Later kreeg ik steeds meer de wens om het toch te delen. Voor lotgenoten, maar wellicht ook voor mensen die nog nooit met kanker te maken hebben gehad.”

21 - Mama's borst is ziek -Hanneke de Jager

Een prentenboek voor jonge kinderen met een moeder met borstkanker. In simpele en heldere teksten wordt uitgelegd wat borstkanker is en hoe het behandeltraject eruit ziet. Over een gemeen bobbeltje, chemo, kaal worden en een nepborst. De meest voorkomende fases worden in het boek besproken.

22 - Gewoon pech - Esther Smid

Als je moeder borstkanker heeft, moet ze dan meteen naar het ziekenhuis? En wat voor onderzoeken krijgt ze dan? In dit boek, voor kinderen vanaf een jaar of acht, worden op allerlei vragen over borstkanker open en eerlijke antwoorden gegeven. Ook is er ruimte voor het maken van eigen aantekeningen, en zijn er reacties van andere kinderen in het boek te lezen.

23 - Kankerklas - Corien van Zweden

Een indrukwekkend boek over een 'kankerklas': als Corien van Zweden borstkanker krijgt, blijkt dat er bij haar dochter in de klas nog vier andere leerlingen een ouder met kanker hebben. Wat richt kanker in al die gezinnen aan en wat denken de kinderen ervan?

24 - Borstkanker... en nu?! - Wanda Verhoeff

In dit boek deelt Wanda de 7 thema's waarover zij graag de regie had tijdens haar ziekte- en herstelproces. Na haar diagnose in 2014, is ze aan het werk gegaan als borstkankercoach. In het boek lees je haar ervaringen en die van andere vrouwen.

25 - Mama's fooboies

Mama's foobies is een voorleesboek voor kinderen van moeders die een borstamputatie hebben ondergaan. De moeder van Jade en de moeder van Jesse hebben een foutje in één van hun genen. Daardoor hebben ze een grote kans om borstkanker te ontwikkelen. Beide moeders kiezen ervoor om hun borsten te laten verwijderen om zo de kans op borstkanker zo veel mogelijk te verkleinen. Dit voorleesboek is geschreven voor ouders die hun kind zo goed mogelijk willen voorbereiden op de borstoperatie van hun moeder. Op een luchtige manier wordt het proces vooraf, tijdens en na de operatie beschreven. Dit boek kan een geweldig hulpmiddel zijn voor deze ouders.

26 - Ik heb borstkanker (gehad)

Vasanthi Iyer, jeugdarts en opleider, schreef tijdens haar borstkankerbehandeling een blog en besloot dit als boek uit te geven. In het boek deelt ze haar persoonlijke ervaringen als dokter die patiënt werd en hoe de ziekte haar leven heeft beïnvloed. Kanker, in welke vorm dan ook, heeft impact op het gezin en alles eromheen. Met dit boek wil Vasanthi een hart onder de riem steken voor alle borstkankerpatiënten. De opbrengst gaat naar het KWF-Pink Ribbon voor onderzoek naar kwaliteit van leven tijdens de behandeling. Dit is haar bijdrage aan de maatschappij, want zonder steun, zegt ze, kunnen we elkaar niet helpen. In het boek staan tips over wat haar geholpen heeft gedurende het traject.

27 - Een zoen zo groen - Katrijn Vannerum

Katrijn Vannerum: 'Ik verloor jaren geleden, toen ik nog student was, op korte tijd mijn beide ouders aan kanker. Ik voelde me toen schuldig, klein, bang. Intussen ben ik zelf moeder geworden. Toen een bevriende mama uit mijn omgeving terminaal was, wou ze praten over mijn ervaringen. Haar peuterdochtertje zou in de verschillende fases van haar leven het verlies opnieuw een plaats moeten geven. Mijn verhaal was ook het hare en dat van vele anderen. Ik moest hiermee aan de slag.' Het resultaat is het ontroerende prentenboek 'Een zoen zo groen'.