Boeken over borstkanker

Deze zevende druk van Het Borstkanker Boek is afgelopen jaar compleet herzien door een team van 35 borstkankerspecialisten. In deze geheel herziene uitgave van Het Borstkanker Boek wordt in begrijpelijke taal alle aspecten van de ziekte uitgelegd. Van erfelijkheid tot seksualiteit en van reconstructies tot nazorg en de palliatieve fase. Het boek is geschreven door o.a. dr. Hester Oldenburg en dr. Marie-Jeanne Vrancken Peeters.

Een boek voor gezinnen en kinderen die op zoek zijn naar houvast in turbulente tijden na de diagnose borstkanker.
Hoe ga je om met alles wat er op je af komt als je hoort dat je kanker hebt? Wat vertel je de kinderen? In dit boek verwerkten Dineke Verkaik (psychotherapeut en orthopedagoog bij GGZ Centraal) en Paul Boelen (hoogleraar klinische psychologie bij Universiteit Utrecht) ervaringen en kennis van andere ouders. Ook reiken ze 3 taken aan waarmee gezinnen zich kunnen voorbereiden op de veranderingen na de diagnose.
Een praktisch boek voor ouders met veel informatie en oefeningen.
Er is ook een werkboek gemaakt voor kinderen (6 tot 14 jaar) met een ouder met kanker.
In 2019 bracht Evelien van der Werff haar eerste boek ‘Routeplanner door de jungle van kanker.’ Een inspiratieboek voor lotgenoten, die net als Evelien kanker hebben (gehad). Het tweede boek zou een informatieboek worden over het leven na kanker. Dat liep anders, want tijdens het schrijven kwam ze erachter waar ze écht naar verlangt. In haar nieuwe boek ‘Dit boek brengt geluk’ neemt ze je mee in haar zoektocht naar wat haar gelukkig maakt. Dit boek gaat niet over kanker maar over leven. Van lijden naar leiden, ongeacht de omstandigheden. Door het schrijven van dit boek en het beantwoorden van de vragen hierin, heeft ze ontdekt wat haar écht blij en gelukkig maakt. Het is een geïllustreerde paperback van 122 pagina’s, met een inspirerende boekenlegger!

Als je vrouw de diagnose borstkanker krijgt, valt er ineens veel te regelen en komen er veel emoties los. Samen stappen jullie in een onbekende wereld van tumoren, chemo en bijwerkingen. Een periode van ‘witte en zwarte’ weken breekt aan met momenten van onzekerheid, somberheid, pijn en verdriet. Ook voor jou. Hoe ga je daar als partner mee om? Wat kun je beter wel doen en wat niet om voor haar een goede steun en toeverlaat te zijn? En hoe maak je er een liefdevolle periode van?
Jaap Luikenaar schrijft in zijn boek over de borstkanker van zijn vrouw Helma. Zowel de narigheid en verwikkelingen tijdens de behandeling in het ziekenhuis als in de tijd erna, komen aan de orde. Om zijn ervaringen te toetsen heeft Jaap ook andere partners van borstkankerpatiënten geïnterviewd.
Kijk voor meer informatie op manopdemammapoli.nl.

Ervaringsdeskundige en journalist Anna van Witttenberghe schreef een overzichtelijk handboek waarin vrijwel alle aspeceten waar borstkankerpatiënten en hun omgeving mee te maken krijgen (of kunnen krijgen) aan de orde komen. Tegelijkertijd besteedt zij aandacht aan een scala aan praktische en emotionele zaken die om aandacht vragen.
Anna van Wittenberghe is oud-hoofdredacteur en freelance redacteur van diverse lifestylebladen, schrijver en vertaler. Ze vertaalde en bewerkte vele The New York Times-bestsellers op het gebied van gezondheid, psyche en voeding. In 2019 kreeg zij zelf de diagnose borstkanker. Zij schreef met Het borstkankerhandboek het boek dat zij toen zelf had willen lezen, maar dat nergens te vinden was.
.jpg)
Een paar jaar geleden kreeg Yvonne Kroonenberg het slechte nieuws: borstkanker. Haar ervaringen schreef ze op in een nieuw boek, in eenvoudige taal, getiteld De tietenbus. Dat is de bijnaam voor de Mammobiel waar vrouwen een röntgenfoto van de borsten konden laten maken. In De tietenbus kan iedereen, welk leesniveau je ook hebt, lezen over borstkanker, doktersjargon, ziekenhuisbezoeken en alle emoties die bij het hebben van kanker komen kijken. Met dit boek geeft Yvonne Kroonenberg een persoonlijk en intiem kijkje in de recentste jaren van haar leven. Vanaf het moment dat haar verteld wordt dat ze kanker heeft tot aan de emoties die volgen wanneer ze hoort of ze chemotherapiebehandeling moet.

Een stripverhaal over borstkanker gemaakt door een vriendinnen Lenneke en Anneloor. Toen Lenneke de ziek werd, kreeg ze enorme steun van haar vrienden. Zo stuurden zij haar telkens plaatjes van dingen die erger waren dan borstkanker (vandaar de titel van het boek). Vriendin Anneloor maakt illustraties en heeft daarmee het persoonlijke verhaal en proces van Lenneke vastgelegd.

‘Schiet me maar meteen dood, ik wil geen behandeling’, zegt Kitty tegen haar oncoloog, als hij vertelt dat ze een ernstige kankersoort heeft. Drie weken later ligt Kitty, hevig protesterend en denkend aan haar kapsel en haar decolleté, toch gekoppeld aan zakken gevuld met een gifrode chemococktail.
Haar ex-huisarts weigerde haar, ondanks de oncologische familiegeschiedenis, jarenlang een mammografie. Tien jaar later heeft Kitty 145 chemokuren ondergaan.
Kitty schrijft en speelt in deze periode diverse theatersolo’s. De originele scripts zijn gebundeld in dit boek. Haar ervaringen en visie op de zorg zijn bijzonder, geestig en authentiek. In het boek staan ook interviews met mensen om haar heen zoals haar zusje Sandra en culturele collega’s Thijs van Leer en Huib Rooymans. Ze -vertellen over hún beleving.
Over de auteur
Kitty Trepels van Mil (1963) studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde in -Nijmegen. Tussen 2006 en 2014 was ze -docent aan de Frank Sanders Akademie voor musical-theater en de Willem Nijholt Academie. Sinds 1998 tot heden is ze docent aan de Hogeschool van Arnhem en -Nijmegen, binnen de Academie Mens en -Maatschappij. Ze is initiator en theaterprogrammeur van het -Campustheater.

Eva kreeg borstkanker... op haar 21ste. Dit is haar verhaal over een medische en psychische achtbaan, vol moed, kracht en humor. In 2018 voelt Eva een knobbel in haar borst. ‘Niets om je zorgen over te maken’, zegt haar huisarts. Logisch ook. Borstkanker krijg je toch niet als je 21 bent? Nou, dus wel. Een jaar later wordt ontdekt dat de knobbel wel degelijk kwaadaardig is. Eva belandt in een medische en psychologische achtbaan vol onderzoeken, operaties en vragen. Kan mijn borst behouden blijven? Wat gebeurt er met mijn haar? Zal ik nog moeder kunnen worden? Maar vooral: overleef ik dit? ‘Doodsangst. Ik ken de term natuurlijk wel, maar ik kon me er tot nu toe niks bij voorstellen. Doodsangst heeft iemand in een film die bedreigd wordt met een pistool, of iemand die met zijn blote handen aan de rand van een diep ravijn hangt. Niet een vrouw van 22 die een gewoon leven leidt, met een baan en een vriend en een familie. Maar ja, zo iemand heeft meestal ook weinig reden om bang te zijn dat ze doodgaat.’ Huisje, boompje … borstkanker is geen somber verslag van het verloop van een ernstige ziekte, maar een verhaal vol moed, doorzettingsvermogen, veerkracht en humor. Met dit boek geeft Eva een boodschap aan jonge vrouwen: kanker kent geen leeftijdsgrens, dus pas op jezelf, want niemand kan dat zo goed als jij. 10% van de opbrengst gaat naar het KWF.

Toen journalist Caroline Griep borstkanker kreeg, deelde ze dat op Facebook. Kan dat wel, ernstig ziek zijn en je leven delen op Facebook? In dit boek omschrijft ze haar belevenissen. In korte column-achtige stijl, eerlijk en met humor.

Stewardess en zelfbenoemd mazzelaar Evelien van der Werff overleefde twee keer borstkanker en schreef hierover een eigentijds boek: Routeplanner door de jungle van kanker. Evelien schept op een bijzondere en geheel eigen manier orde in de chaos die er op je afkomt als je de diagnose kanker krijgt. Je vindt informatie over het moment van de diagnose tot aan het moment dat je ‘klaar’ bent. Het is een boek vol informatie, tips en ervaringen. Het is makkelijk leesbaar, aangekleed met aantrekkelijke illustraties en af en toe een vleugje humor. Het boek bevat onder andere handige invullijstjes en vragenlijsten voor de arts. Ook onderwerpen als voeding, beweging, uiterlijke verzorging en afleiding komen aan bod.

Deze roman is deels gebaseerd op het leven van de auteur Gaby Rasters en een aan borstkanker overleden vriendin en haar vriendinnengroep Een persoonlijk en herkenbaar boek.

Toen Ester te horen kreeg dat ik chemotherapie zou krijgen, stond mijn wereld stil. ‘Ik wist totaal niet wat me te wachten stond. Ik dacht: Wat nu? Wat moet ik doen? Hoe kan ik me voorbereiden? Ik benaderde mensen die chemotherapie hadden gehad en verzamelde adviezen.
Na mijn eerste chemotherapie wist ik welke adviezen zeer nuttig bleken, maar ook dat ik bepaalde tips had gemist waardoor ik onnodig nare bijwerkingen had gehad. Vanaf dat moment ontstond het idee een ‘luchtig’ boek met praktische tips te maken om lotgenoten te helpen, die nog voor het traject stonden. Een boek om zelf te hebben of om iemand te geven.'

Daniëlle van Caspel en Angelique van Staveren, respectievelijk verpleegkundige en afdelingssecretaresse in HMC Antoniushove, zien op de oncologische verpleegafdeling van HMC Antoniushove veel kinderen waarvan de ouders of grootouders kampen met kanker. Zij ervaren dat er weinig handvatten zijn om de vaak moeilijke en ingewikkelde gebeurtenissen uit te leggen aan kinderen.

Freelance tv-maker Rachel Franse gaat voor wat ze denkt dat een ontstekinkje is naar het ziekenhuis. Twee uur later staat ze buiten. Diagnose borstkanker. In haar boek ‘100 dagen kanker’ vertelt ze over haar ‘lichte’ borstkanker. Veel vrouwen gaan uit van een jarenlang traject als ze de diagnose krijgen. Maar het kan ook anders. Het boek is een persoonlijk verslag, met tips en adviezen en een interview met prof. dr. Emiel Rutgers, kankerchirurg van het Antoni van Leeuwenhoek en gespecialiseerd in borstkanker.

Saskia Ebeli kreeg op haar 33e kanker. Ze wilde haar identiteit niet kwijtraken en besloot stijlvol en ‘gezond’ deze tijd door te gaan. Ze verzamelde alles wat invloed heeft op je uiterlijk en welzijn tijdens kanker. Wat je zelf kunt doen om je beter te voelen, en nog veel meer, heeft ze gebundeld in dit boek. Onderwerpen als: haaruitval, stijlvolle hoofdbedekking, make-up, gezonde voeding, het belang van beweging en ontspanning.

Een initiatief van het Academisch Borstkankercentrum Erasmus MC-Havenziekenhuis. Een boek dat kracht uitstraalt en optimisme, gebaseerd op de individuele ervaringen van 64 vrouwen, de bijdragen van het patiëntenpanel, groepsgesprekken en interviews. Een trots boek, strijdbaar en krachtig. Borst vooruit!

Misschien ken je Chantal, omdat ze over haar ziekte blogs schreef voor Pink Ribbon. Dat deed ze vanaf het moment dat ze borstkanker had. Dat deed ze op haar eigen wijze; eerlijk, recht voor zijn raap en met humor! Een gedeelte van haar blogavonturen zijn gebundeld in dit boek.
Een inkijkje in het behandeltraject van een vrouw met de diagnose borstkanker. Romina Plomp beschrijft haar verhaal. Het boek is te bestellen via Uitgeverij Boekscout.
Romina is 44 jaar en alleenstaand moeder als ze in februari 2020 de diagnose borstkanker krijgt. In haar persoonlijke verhaal geeft ze weer welke behandelingen ze krijgt en welke gevoelens, angsten en emoties de ziekte met zich meebrengt.
Ook familie en vrienden komen in het boek aan het woord. Zij geven een inkijkje hoe het is om iemand in je omgeving te hebben die borstkanker heeft.
Jantien Hermans vertelt wat de diagnose borstkanker met haar deed en hoopt mensen die in dezelfde situatie zitten of komen, te helpen waar ze op moeten letten en wat niet te doen en vooral om tot steun te zijn.

De Vlaamse auteur Kristien Hemmerechts kreeg eind 2015 de diagnose borstkanker. Ze besloot alles alles nauwkeurig op schrift bij te houden. Dit boek is een bundeling van haar beste autobiografische verhalen, o.a. over haar borstkanker. Per verkocht exemplaar wordt er een donatie gedaan aan Pink Ribbon.

Ieder jaar krijgen ruim 100 mannen in Nederland de diagnose borstkanker. Onwetendheid over borstkanker bij mannen zorgt er voor dat de kans groot is dat meteen na de diagnose, ook de boodschap ‘Het is uitgezaaid’ moet worden gegeven. Alan F. Herbert wil hierin verandering brengen. In The Pink Unicorns of Male Breast Cancer geeft hij een beeld van zijn reis die hij heeft gemaakt. Van de diagnose, naar de behandeling, naar de revalidatie tot aan de late gevolgen. Een man die wereldzeeën heeft bevaren, marathons liep en bergen beklom maar de behandeling van borstkanker ziet als de grootste uitdaging die hij moest aangaan. Doorspekt met humor krijgt de lezer een idee van het geen waar je als man met borstkanker tegen aan loopt.

Ingrid Vermulst (1968) werd op haar 44e gediagnosticeerd met borstkanker, anderhalf jaar nadat haar moeder was overleden aan borstkanker. Ze besefte dat het leven geleefd moest worden en startte na haar derde chemo met motorrijlessen en wilde daarna weten hoe het zou zijn om
alleen op vakantie te gaan.
Zonder enige motorervaring ging ze op weg over de pelgrimspaden van Europa naar het Zuiden van Spanje. Niet alleen om haar leven na borstkanker terug te vinden, maar ook om te ontdekken wat de turbulente periode in haar leven haar gebracht had. Over haar reis schreef ze haar
debuutroman Roze bikini waarin ze terugblikt op het overlijden van haar moeder, borstkanker, de liefde en het verlies van haar bedrijf.

De vrouw van Willem Ritstier ontdekte een knobbeltje in haar borst en kreeg de diagnose borstkanker. In zijn boek Wills kracht heeft hij het hele proces dat toen van start ging getekend. Het gaat over de vragen die je ineens hebt, angsten, de behandelingen en - helaas - ook het einde.

Berdien ontdekte een knikker in haar borst en onderging een 7 maanden durende, intensieve behandeling tegen borstkanker. Tijdens de behandelingen komen steeds de herinneringen boven van de dood van haar vriendin Elisa. Zij overleed 3 jaar geleden aan kanker. Met humor en scherpe pen schrijft Berdien Stenberg over vriendinnen-voor-het-leven, moederschap en over de hilarische, dramatische en ontroerende momenten van haar ziekte en van Elisa's strijd.

De kans van 0,0059% is een boek over kanker in de breedste zin van het woord. Een boek over de jeugd van Audrey Stevens met het
overlijden van haar moeder (aan kanker) als bittere pil. Over de ontdekking van haar eigen kanker op achtentwintigjarige leeftijd en de erfelijke belasting, die aan het ontstaan daarvan ten grondslag lag. Een boek over kiezen tussen het al dan niet invriezen van bevruchte embryo’s, het behouden of verliezen van borsten, met pruik of kale kop door het leven gaan. Een boek, waarin ongecensureerd de meest uiteenlopende emoties aan bod komen. De angst, het verdriet, de boosheid en agressie, maar ook een intense vorm van geluk en genieten. Een boek over vervlogen toekomstdromen en het vorm geven van een nieuwe, maar onzekere toekomst.

Nynke was pas 21 toen ze borstkanker kreeg. Ze schreef haar verhaal op in het boek: Dagboek van welke vrouw? Diagnose borstkanker. “Omdat schrijven altijd al een hobby van mij was, leek het mij fijn om alles van mij af te schrijven. Omdat de veranderingen en gebeurtenissen snel en heftig waren, lukte het pas een jaar na mijn diagnose om te beginnen met schrijven. De moeilijke tijd was niet alleen maar negatief, ik heb er veel van geleerd. Van het leven, van mensen en van mijzelf. Het was bedoeld voor mijzelf, als een soort verwerkingsproces. Later kreeg ik steeds meer de wens om het toch te delen. Voor lotgenoten, maar wellicht ook voor mensen die nog nooit met kanker te maken hebben gehad.”

Een prentenboek voor jonge kinderen met een moeder met borstkanker. In simpele en heldere teksten wordt uitgelegd wat borstkanker is en hoe het behandeltraject eruit ziet. Over een gemeen bobbeltje, chemo, kaal worden en een nepborst. De meest voorkomende fases worden in het boek besproken.

Als je moeder borstkanker heeft, moet ze dan meteen naar het ziekenhuis? En wat voor onderzoeken krijgt ze dan? In dit boek, voor kinderen vanaf een jaar of acht, worden op allerlei vragen over borstkanker open en eerlijke antwoorden gegeven. Ook is er ruimte voor het maken van eigen aantekeningen, en zijn er reacties van andere kinderen in het boek te lezen.

Een indrukwekkend boek over een 'kankerklas': als Corien van Zweden borstkanker krijgt, blijkt dat er bij haar dochter in de klas nog vier andere leerlingen een ouder met kanker hebben. Wat richt kanker in al die gezinnen aan en wat denken de kinderen ervan?

In dit boek deelt Wanda de 7 thema's waarover zij graag de regie had tijdens haar ziekte- en herstelproces. Na haar diagnose in 2014, is ze aan het werk gegaan als borstkankercoach. In het boek lees je haar ervaringen en die van andere vrouwen.

Mama's foobies is een voorleesboek voor kinderen van moeders die een borstamputatie hebben ondergaan. De moeder van Jade en de moeder van Jesse hebben een foutje in één van hun genen. Daardoor hebben ze een grote kans om borstkanker te ontwikkelen. Beide moeders kiezen ervoor om hun borsten te laten verwijderen om zo de kans op borstkanker zo veel mogelijk te verkleinen. Dit voorleesboek is geschreven voor ouders die hun kind zo goed mogelijk willen voorbereiden op de borstoperatie van hun moeder. Op een luchtige manier wordt het proces vooraf, tijdens en na de operatie beschreven. Dit boek kan een geweldig hulpmiddel zijn voor deze ouders.

Vasanthi Iyer, jeugdarts en opleider, schreef tijdens haar borstkankerbehandeling een blog en besloot dit als boek uit te geven. In het boek deelt ze haar persoonlijke ervaringen als dokter die patiënt werd en hoe de ziekte haar leven heeft beïnvloed. Kanker, in welke vorm dan ook, heeft impact op het gezin en alles eromheen. Met dit boek wil Vasanthi een hart onder de riem steken voor alle borstkankerpatiënten. De opbrengst gaat naar het KWF-Pink Ribbon voor onderzoek naar kwaliteit van leven tijdens de behandeling. Dit is haar bijdrage aan de maatschappij, want zonder steun, zegt ze, kunnen we elkaar niet helpen. In het boek staan tips over wat haar geholpen heeft gedurende het traject.

Katrijn Vannerum: 'Ik verloor jaren geleden, toen ik nog student was, op korte tijd mijn beide ouders aan kanker. Ik voelde me toen schuldig, klein, bang. Intussen ben ik zelf moeder geworden. Toen een bevriende mama uit mijn omgeving terminaal was, wou ze praten over mijn ervaringen. Haar peuterdochtertje zou in de verschillende fases van haar leven het verlies opnieuw een plaats moeten geven. Mijn verhaal was ook het hare en dat van vele anderen. Ik moest hiermee aan de slag.' Het resultaat is het ontroerende prentenboek 'Een zoen zo groen'.

Wanneer een vrouw (38) geconfronteerd wordt met de woorden ‘dit ziet er niet best uit’ staat haar leven en dat van haar gezin op zijn kop. De diagnose borstkanker is de start van een transformerende reis op elk niveau. Door de verstoorde relatie met haar ouders besluit ze om deze situatie niet met hen te delen. Het wordt haar steeds duidelijker dat familiepatronen zich lijken te herhalen, totdat er een vrouw opstaat in de moederlijn die het doorbreekt. Zal haar kreet om onvoorwaardelijke liefde onbeantwoord blijven?Het verhaal is een magische reis vol persoonlijke ontwikkeling en bewustwording. Een weg naar heelheid.
Ilse De Smet (1981) woont samen met haar dochter in Den Haag. Na de studie bedrijfskunde heeft ze tal van workshops, trainingen en opleidingen gevolgd om te groeien in bewustzijn. "Met dit debuut deel ik mijn levenservaring, zodat meer mensen hun verborgen kracht mogen ontdekken, om zo meer bewust zichzelf te zijn."
Kijk voor meer informatie op www.mijnverborgenkracht.nl

In Poepen in het Park geeft Paulette Kreté een inkijkje in de ongekende effecten van haar borstkankerbehandeling en de restschade die zij overhoudt – schade die onvoorspelbaar is en veelal onbekend.
Paulette Kreté is verbijsterd als blijkt dat tien jaar mammografie voor haar niet gewerkt heeft. Zij ontdekt haar borstkanker zelf. Voor jonge vrouwen blijkt mammografie nooit te werken. Met alle dramatische gevolgen van dien.
Paulettes partner bedenkt naar aanleiding van haar diagnose een totaal andere vorm van diagnostiek waarmee borstkanker in een zeer vroeg stadium ontdekt kan worden: de Early Warning Scan. Met vroege signalering kunnen behandelingen lichter worden en de gevolgen daarvan beperkt blijven.

Gea Veldman-Hut was 44 jaar toen ze te horen kreeg: u hebt borstkanker. Ze neemt je mee op haar reis van ziek zijn: de diagnose, het ondergaan van de behandelingen en het proces van herstellen. Een ziekteproces dat zij en haar gezin moeten doorstaan. Onderweg ervaart ze geloof, hoop en liefde. Er komt iets op haar pad wat haar leven verrijkt: schrijven en wandelen. Ze besluit om het Jacobspad, de route Uithuizen-Hasselt, te wandelen en neemt de mensen die om haar heen staan mee op reis.
Direct na de diagnose borstkanker, Renske was toen 38, startte haar zoektocht om beter te worden. Hetgeen wat ze heeft gemist, zelf heeft gevonden en geleerd, heeft zij opgeschreven om er anderen mee te helpen.
Op basis van haar eigen herstelervaring vond zij de passie om te schrijven. De kennis die door reflectie op de eigen ervaringen is vergaard, aangevuld met kennis uit andere bronnen, wordt via dit boek ingezet om anderen te helpen.

(L) EEF, The next level of love biedt naast levenskunst, reisinspiratie, tips en ervaringsverhalen. Het is een ontdekkingsreisboek met Pip (perfectly imperfect) als reisbegeleider, die de elementen ontdekt en je aan de hand meeneeemt langs de zeven continenten met alle hoogte- en dieptepunten. De grootste ontdekking: de zeven wereldwonderen zijn dichterbij dan je denkt. Je hebt ze allemaal in je. het zijn namelijk: ZIEN, HOREN, RUIKEN, VOELEN, PROEVEN, LACHEN en LIEFDE ...

Marloes Scheffers (1976) voerde tijdens haar carrière als jurist, recruiter en coach ontelbare gesprekken met allerlei soorten mensen. Mensen fascineren haar, omdat ze eindeloos complex en verschillend zijn. Hoe zeer hun situaties ook op elkaar lijken, alle mensen lopen uiteindelijk hun eigen weg. Het pad dat Marloes zelf bewandelde voelde voor haar vaak eenzaam. Tegenover haar twee dochters, Sophie en Lise, wilde ze vooral sterk blijven, een Viking, compleet met helm en harnas. Troost vond ze in gesprekken met mensen die haar herkenning boden. Die herkenning zorgde voor begrip en compassie; niet alleen voor de ander, maar ook voor haarzelf. Langzaam besefte ze dat het antwoord op haar eenzaamheid niet lag in heldendaden of kracht, maar juist in kwetsbaarheid, jezelf laten zien in al je facetten.
In dit boek laat Marloes zichzelf zien. Ze beschrijft haar gedachtes en emoties vanaf het moment dat de kanker wordt ontdekt. Aan de hand van verschillende anekdotes voert ze innerlijke gesprekken met zichzelf, op zoek naar herkenning en troost.