Wat is borstkanker?

Borstkanker (ook wel mammacarcinoom genoemd) is een vorm van kanker die ontstaat in het melkklierweefsel in de borst. Het komt vaak voor bij vrouwen, maar ook mannen kunnen borstkanker krijgen. Meestal wordt borstkanker ontdekt door een knobbeltje in de borst.

Hoe ontstaat borstkanker?

Bij borstkanker ontstaat kanker in het borstweefsel. Kanker ontwikkelt zich door kwaadaardige cellen die niet meer volgens het gebruikelijke patroon afsterven of delen.

Ons lichaam vervangt zijn cellen regelmatig doordat de cellen zich voortdurend delen. Bij zo’n celdeling wordt het DNA gekopieerd en verdeeld over twee nieuwe cellen. Er is altijd een kans dat er iets fout gaat tijdens zo’n celdeling.

Als het je lichaam niet lukt om je goed te beschermen, raakt het DNA beschadigd en kan er borstkanker ontstaan: de cel deelt zich dan eindeloos en vermeerdert zich ongecontroleerd, met een gezwel (of tumor) als gevolg. Zo’n gezwel kan goedaardig of kwaadaardig zijn.
Een goedaardige tumor kan het omringende weefsel opzij duwen, maar dringt niet binnen. Een kwaadaardig gezwel kan zich naar andere delen van het lichaam verspreiden.

Meer lezen:
Wat zijn de symptomen van borstkanker?
Wat zijn de risicofactoren van borstkanker?
Welke soorten borstkanker zijn er?
Erfelijkheid en borstkanker
Wat is een mammografie?
Ziekte van Paget