Borstkankerpatiënten en het coronavirus

Het coronavirus houdt ons allemaal bezig. Dat merken we ook bij de mensen die kanker hebben of hebben gehad en hun dierbaren. Mensen die voor kanker worden behandeld of daar net mee klaar zijn, voelen zich extra kwetsbaar. De bescherming van hun gezondheid is nu nog belangrijker. Dat is moeilijk, ook voor de mensen om hen heen.

Vragen over corona en borstkanker? Hier kan je terecht.

Het is begrijpelijk dat het coronavirus vragen bij je oproept. We verwijzen je graag verder en helpen je zo goed mogelijk bij het vinden van het antwoord op jouw vraag.


Veranderingen aan de borst? Neem contact op met je huisarts
Het aantal borstkankerdiagnoses is in het voorjaar gedaald. Oorzaak hiervan is waarschijnlijk dat wanneer iemand een afwijking of verandering aan de borst ziet of voelt, nu minder snel naar de huisarts gaat. Of, dat er minder snel een doorverwijzing naar het ziekenhuis volgt. We benadrukken om ook in deze tijd bij signaleren van veranderingen, contact op te nemen met je huisarts. Als je nu zorg nodig hebt, is het belangrijk dat je die op tijd krijgt.
De bevolkingsonderzoeken voor borstkanker, zijn inmiddels weer opgestart.
Lees meer over veranderingen aan je borst

Borstkankervereniging Nederland – over corona en borstkankerzorg
BVN heeft nauw contact met Nationaal Borstkankeroverleg Nederland (NABON). Het NABON vertegenwoordigt alle zorgverleners die bij borstkankerzorg betrokken zijn: internist-oncologen, oncologisch chirurgen, radiotherapeuten, radiologen, plastisch-chirurgen, pathologen, klinisch genetici en onderzoekers. Vragen die vaak gesteld worden en legt BVN voor aan het NABON. Op de website van BVN vind je actuele informatie over deze onderwerpen. Denk aan vragen over bestralingen, chemotherapieën en behandelingen op het gebied van lange termijn effecten.

Ervaringslijn – Borstkankervereniging Nederland
De Ervaringslijn van Borstkankervereniging Nederland is extra open: elke werkdag tussen 10.00 en 12.30 uur. Je kan bellen met: 030-2917220. Er is een team van geschoolde en ervaringsdeskundige vrijwilligers. Je kan er terecht voor vragen over borstkanker, behandelingen, bijwerkingen, en late gevolgen. Je kunt je vraag ook online stellen.

Kanker.nl
Ook op kanker.nl vind je antwoorden op veelgestelde vragen rondom corona en kanker. Ook kun je in een veilige online omgeving contact krijgen met lotgenoten om jouw verhaal te delen en steun te vinden. Ook worden er tips uitgewisseld over hoe je het beste met deze situatie om kunt gaan. ’s Middags kun je telefonisch ook terecht bij de Kanker.nl infolijn 0800-0226622 (ma t/m vrij van 12.00 tot 17:00 uur).

Deel (anoniem) jouw ervaring met kanker en corona
De Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties (NFK) wil weten hoe kankerpatiënten de situatie rondom het coronavirus ervaren. Daarvoor kun je – anoniem - een online vragenlijst invullen. Door jouw ervaring anoniem te delen help je patiëntenorganisaties, ziekenhuizen, artsen en de politiek om landelijke afspraken te maken over hoe we de kankerzorg zo goed mogelijk kunnen laten doorgaan tijdens de coronacrisis.

RIVM
Voor het laatste nieuws op het gebied van corona kun je terecht bij het RIVM.

Vragen over een actie van/voor Pink Ribbon
Als je meedoet aan een actie of evenement voor Pink Ribbon en je vraagt je af of dit doorgaat, houd dan de website van de organisatie in de gaten. 

Help Pink Ribbon
In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen de diagnose borstkanker. De overlevingskansen zijn de afgelopen decennia aanzienlijk gestegen. Toch sterven er jaarlijks nog meer dan 3.000 mensen aan de ziekte. Steun Pink Ribbon want meer onderzoek is nog steeds hard nodig.

Steun borstkankeronderzoek