Maaike was net moeder toen ze de diagnose borstkanker kreeg: "Ik wilde mijn zoon zien opgroeien"

Maaike en zoon Jochem

In 2015 kreeg Maaike op 31-jarige leeftijd de diagnose borstkanker. Haar zoontje Niek was net 1 jaar toen ze een knobbel in haar borst vond. Maaike: “Mijn huisarts dacht niet aan iets kwaadaardigs, maar helaas zat ze er flink naast.”

“Wanneer je die diagnose krijgt, zakt in eerste instantie de wereld onder je voeten vandaan. Al snel daarna kwam ik in de overlevingsmodus. Ik dacht: ik wil mijn kind zien opgroeien, ik kan hem niet alleen achterlaten!”

Maaike kreeg de diagnose triple negatieve borstkanker. Dat is een vorm van hormoon- en eiwitongevoelige kanker die vaak voorkomt bij vrouwen die een erfelijke aanleg voor borstkanker hebben en bij jonge vrouwen. Maaike bleek gelukkig niet erfelijk belast.


De behandeling
Na de diagnose kreeg ze eerst 12 weken chemotherapie. Daarna werd ze geopereerd en volgde er een periode van 9 weken met chemotherapie. Daarna is ze nog 21 keer bestraald. In totaal een traject van 9 maanden. “Tussen deze behandelingen zaten ook rustweken of maanden om bij te komen van de behandelingen en om weer aan te sterken.”

Het leven van Maaike en dat van haar man en kind stonden in het teken van haar ziekte. “Deze periode heeft me gevormd tot wie ik nu ben. Ik kom meer voor mijzelf op en geniet veel meer van de kleine dingen in het leven.”

Trouwen
 In de zomer van 2018 is Maaike getrouwd met haar man Thijs. En, als klap op de vuurpijl was daar ook nog een tweede kindje. Eigenlijk een heel groot wonder. “Voor de chemotherapie is er een eicelpreservatie gedaan. Echter, er is maar een eicel in de vriezer gegaan en dat is veel te weinig om een terugplaatsing via IVF te kunnen garanderen. Na het behandeltraject wilde ik graag weten waar ik aan toe was en heb ik laten onderzoeken hoe het met mijn vruchtbaarheid was. Helaas was dit geen goed nieuws. Mijn follikels waren zwaar verminderd, minder dan de helft van een gezonde vrouw van mijn leeftijd, en de overgangswaarden in mijn bloed waren verhoogd."

Het ziekenhuis dacht dat een natuurlijke zwangerschap niet echt ging lukken. Ze adviseerde het stel om het een jaar te proberen en om daarna terug te komen. Maaike: "De maanden verstreken en ik begon het eindelijk een plekje te geven dat er geen kindje meer kwam en dat we met z'n drieën zouden blijven. Ook goed. Op moederdag 2018 bleef mijn menstruatie uit. Niet gek, want er was nog steeds geen pijl te trekken op mijn cyclus. Maar, na drie dagen begon ik te twijfelen en zei mijn lieve, toen nog aanstaande: 'Dan doe je toch een test?!". Binnen 30 seconden was de test positief. Ongelooflijk!


Op onze trouwdag hebben we onze familie en vrienden verteld dat we met z'n viertjes waren in plaats van met met z'n drietjes. Op 16 januari 2019 is ons wereldwondertje Jochem geboren. Een wonder en een enorm cadeau.”

Spannend
Afgelopen maand had Maaike weer controles in het ziekenhuis. “Het was nog nooit zo spannend geweest als nu. Want wat als dit kindje zijn moeder nooit echt zal herinneren? Gelukkig is het geluk aan onze zijde en ben ik nog steeds schoon en kan en mag ik blijven genieten van mijn man, mijn kinderen en het leven.”

Wil jij meer onderzoek op het gebied van borstkanker mogelijk maken?

Word donateur van Pink Ribbon