Soorten borstkanker

Mammacarcinoom

Er bestaan verschillende soorten borstkanker. Borstkanker wordt ook wel mammacarcinoom genoemd: een kwaadaardig gezwel in de borst. Mamma is het Latijnse woord voor borst.

Een mammacarcinoom kan op verschillende manieren ontstaan:
* Ductaal betekent dat de kanker ontstaan is in de melkgang. De melkgang is de gang die naar de tepel leidt.
* Lobulair betekent dat de kanker ontstaan is in een of meer melkklieren. De melkklieren zijn een soort kwabjes (lobben) waaruit melk geproduceerd kan worden.

Er is ook een onderscheid in het vermogen om te verspreiden:
* In situ betekent dat de borstkanker zich beperkt tot de plaats van ontstaan.
* Invasief betekent dat de borstkanker zich verder kan verspreiden.

Met deze termen kunnen de volgende soorten mammacarcinoom benoemd worden:
Invasief ductaal carcinoom: 85% van de borstkankerpatiƫnten heeft deze soort borstkanker. Daarmee is deze vorm van borstkanker de meest voorkomende vorm. Invasief ductaal houdt in dat de kanker zich kan verspreiden en dat de kanker is ontstaan in de melkgang van de borst. De tumor voelt vaak aan als een harde knobbel. Deze soort borstkanker heeft over het algemeen een goede prognose.

Invasief lobulair carcinoom: het invasief lobulair carcinoom komt voor bij 10% van de borstkankerpatiƫnten. Deze soort kanker ontstaat in de melkklieren van de borsten. De tumor is vaak alleen te voelen als totale zwelling van de borst. De prognose van het invasief lobulair carcinoom is redelijk goed.

Ductaal carcinoma in situ (DCIS): dit is een mogelijk voorstadium van borstkanker. 2,5% van de borstkankerpatiƫnten heeft DCIS. De cellen hebben bij DCIS al wel de vorm van kankercellen, maar kunnen niet doorgroeien. De kwaadaardige cellen blijven binnen de grenzen van de melkgangen. DCIS is geen borstkanker, maar wordt wel op die manier behandeld. Dit omdat er nog niet voorspeld kan worden bij wie de DCIS wel of niet uitgroeit tot borstkanker. Meestal wordt de plek operatief verwijderd. De grootte van het gebied bepaalt mede of er een borstsparende operatie plaatsvindt, of een amputatie.

Lobulair carcinoma in situ (LCIS): het lobulair carcinoma in situ is een soort borstkanker die ontstaan is in de melkklier en (nog) niet verspreid is. LCIS geeft een verhoogd risico op een tumor die wel zich wel verder kan verspreiden. Vaak wordt er besloten LCIS verder niet te behandelen omdat het risico tot een invasief carcinoom (een tumor die zich verder kan verspreiden) erg laag is, minder dan 1% per jaar. Er wordt daarom meestal bij LCIS geadviseerd om jaarlijks een mammografie te laten maken.

Hormonale borstkanker

Borstkanker kan hormoongevoelig of hormoon-ongevoelig zijn. Hormoongevoelig betekent dat hormonen de tumor kunnen stimuleren om te groeien en te delen. Wanneer hormonen de mammacarcinoom niet kunnen laten groeien en delen, is de kanker hormoon-ongevoelig. Voor de behandeling van borstkanker is dit belangrijk om te weten.

HER2/Neu-positieve borstkanker

HER2/Neu is een eiwit van je cellen. Als je te veel van dit eiwit op een cel hebt, kan er kanker ontstaan. HER2/Neu-positieve borstkanker is vaak agressieve kanker. Er is echter wel een behandeling die zich exact op dit eiwit richt.

Triple negatieve borstkanker

Triple negatieve borstkanker is een vorm van hormoon-ongevoelige kanker. Bij deze soort borstkanker is de tumor ongevoelig voor oestrogeen, progesteron en eiwit. Triple negatieve borstkanker komt vaak voor bij vrouwen die een erfelijke aanleg voor borstkanker hebben en bij jonge vrouwen.

Wil je lezen meer over hormonale borstkanker en de behandeling? Ga dan naar de website van Borstkankervereniging Nederland.

Zeldzame borsttumoren
Op deze pagina zijn de meest voorkomende soorten borstkanker besproken, maar er zijn ook nog zeldzamere borstkankersoorten. Denk aan de Ziekte van Paget, Meducullair carcinoom, Tubulair carcinoom, Inflammatoir carcinoom en Phyllodes tumor. Wil je meer lezen over zeldzamere vormen van borstkanker? Ga dan naar de website van Borstkankervereniging Nederland.

Help Pink Ribbon
In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen de diagnose borstkanker. De overlevingskansen zijn de afgelopen decennia aanzienlijk gestegen. Toch sterven er jaarlijks nog meer dan 3.000 mensen aan de ziekte. Steun Pink Ribbon want meer onderzoek is nog steeds hard nodig.

Steun borstkankeronderzoek

Meer lezen?!
Lees meer over erfelijke aanleg voor borstkanker
Lees meer over uitgezaaide borstkanker
Lees meer over borstkanker bij mannen
Lees meer over de ziekte van Paget