Veelgestelde vragen over uitgezaaide borstkanker

Wat is uitgezaaide borstkanker?

Borstkanker kan uitzaaien naar heel wat organen, maar meestal zitten uitzaaiingen van borstkanker in de longen, lever of botten. Uitgezaaide borstkanker kan er jaren over doen voor het zich manifesteert. Een andere benaming voor 'uitzaaiing' is 'metastase'.

Om hoeveel mensen gaat het?

Een op de vijf vrouwen met borstkanker krijgt met uitzaaiingen te maken, maar bij slechts een op de twintig worden deze uitzaaiingen al bij de eerste diagnose vastgesteld. Uitzaaiingen komen doorgaans later in beeld, vaak pas jaren nadat de primaire tumor behandeld is. Maar dat wil niet zeggen dat uitzaaiingen bij die eerste behandeling geen rol spelen. Integendeel, het belangrijkste doel van die behandeling is juist het voorkomen van uitzaaiingen.

Hoe worden uitzaaiingen ontdekt?

Naar uitzaaiingen wordt gewoonlijk niet systematisch gezocht. Meestal worden uitzaaiingen ontdekt door klachten zoals pijn (botpijn, pijn in de borst, ochtendhoofdpijn), benauwdheid, kortademigheid en/of misselijkheid.

Wat is de levensverwachting?

De vooruitzichten van een patiënt met uitgezaaide borstkanker zijn niet goed. Genezing van de ziekte is dan niet meer mogelijk. Afhankelijk van de gevoeligheden (receptoren) van de uitzaaiingen en de agressiviteit van de borstkanker kan deze fase maanden tot jaren duren. In sommige gevallen kan deze vorm van borstkanker een chronische ziekte worden als het geen agressieve tumor is die bijvoorbeeld goed op een hormoonbehandeling reageert. Bij een agressief groeiende tumor gaat dat veel sneller. De angst en onzekerheid die dit met zich meebrengt is zwaar.

Hoe wordt uitgezaaide borstkanker behandeld?

Elke behandeling bij uitgezaaide borstkanker is er op gericht om zo lang mogelijk met de ziekte te kunnen leven. Met de behandelingen probeer je uitzaaiingen zoveel mogelijk in hun groei te remmen maar de uitzaaiingen helemaal weg krijgen lukt in deze situatie vaak niet meer. Belangrijk is dat bijkomende klachten, zoals pijn, zo goed mogelijk worden behandeld. Dit heet palliatieve behandeling.

Lees meer over uitgezaaide borstkanker op de website van Borstkankervereniging Nederland.

Help Pink Ribbon
In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen de diagnose borstkanker. De overlevingskansen zijn de afgelopen decennia aanzienlijk gestegen. Toch sterven er jaarlijks nog meer dan 3.000 mensen aan de ziekte. Steun Pink Ribbon want meer onderzoek is nog steeds hard nodig.

Steun borstkankeronderzoek

Pink Ribbon financiert o.a. onderstaande onderzoeken op het gebied van uitgezaaide borstkanker:
*Karakteriseren van kankercellen in het bloed

*Resistentie hormonale therapie bij vrouwen met uitgezaaide; hormoongevoelige borstkanker nader onderzocht

*Leren van lange termijn overlevers met uitgezaaide borstkanker

*Doelgerichtere combinatiebehandeling bij uitgezaaide borstkanker

*Fysieke fitheid en welzijn bij uitgezaaide borstkanker: Ontwikkeling van een bewegingsgericht programma op maat

*Anti-kankermiddel op maat