Veelgestelde vragen over Pink Ribbon

Heb je vragen over Pink Ribbon, over de besteding van de donaties of over een ander onderwerp? Stuur dan een e-mail naar info@pinkribbon.nl.

Wat doet Pink Ribbon?
Pink Ribbon financiert projecten en onderzoeken op het gebied van borstkanker. Lees meer over ons werk

Sinds wanneer is Pink Ribbon in Nederland actief?
In 2003 is Pink Ribbon opgericht door Borstkankervereniging Nederland (BVN) in samenwerking met Estée Lauder en The American Women’s Club in Den Haag als fondsenwervend orgaan van de Borstkankervereniging Nederland. In 2007 heeft Pink Ribbon zich verzelfstandigd en werkt sindsdien niet langer meer onder de vleugels van BVN. Pink Ribbon maakt per 25 oktober 2016 onderdeel uit van KWF Kankerbestrijding. 
KWF Kankerbestrijding zet zich in voor het terugbrengen en onder controle krijgen van alle vormen van kanker. Pink Ribbon zet zich specifiek in voor borstkanker. Pink Ribbon is gevestigd in hetzelfde pand als KWF Kankerbestrijding in Amsterdam.

Heeft Pink Ribbon een CBF keurmerk?
Ja, sinds 2009 heeft Pink Ribbon het CBF keurmerk voor goede doelen.

Waarom een roze lintje?
De geschiedenis van het roze lintje begint met een samenwerking tussen Evelyn H. Lauder, Senior Corporate Vice President van The Estée Lauder Companies en Alexandra Penney, destijds de hoofdredacteur van Self Magazine. Alexandra wilde een roze lint op de cover van een special over borstkanker plakken, maar dat was veel te duur. Daarop bood Evelyn aan om de roze linten te verspreiden via alle Estée Lauder verkooppunten, gratis en zonder voorwaarden.
Pink Ribbon heeft het roze lintje en de naam Pink Ribbon in de Benelux als merk geregistreerd en gebruikt dit om fondsen voor borstkankeronderzoek te werven. Dat doen wij samen met zowel bedrijven als particulieren. Met die bedrijven en particulieren worden afspraken gemaakt over het gebruik van onze naam en logo’s en de hoogte van de donatie.

Wie is ambassadeur van Pink Ribbon?
Quinty Trustfull is sinds 2006 ambassadeur en zet zich al jaren met hart en ziel in voor Pink Ribbon. Zij is bekend als presentatrice van o.a. Koffietijd!. Ruim 15 jaar geleden verloor zij haar moeder door de gevolgen van borstkanker.

Hoe kan ik Pink Ribbon steunen?
Je kunt ons steunen door: donateur te worden, een actie te organiseren, een VriendenLoterij-lot te kopen, een schenking te doen, Pink Ribbon in je testament (nalatenschap) op te nemen, een Pink Ribbon artikel te kopen of vrijwilliger te worden.

Hoe kan ik een evenement of actie voor Pink Ribbon organiseren?
Op onze actiesite kun je een sponsoractie aanmelden. Als je een evenement wil organiseren, vind je meer informatie op de evenementenpagina. Acties en evenementen moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden. Deze kun je hier lezen.

Kan ik Pink Ribbon helpen zonder financiële steun?
Ja, dat kan. Ons doel is zoveel mogelijk geld ophalen om onderzoeken en projecten te financieren. Je kan zelf een actie organiseren waarmee je geld ophaalt voor borstkankeronderzoek.

Waar kan ik een roze strikje of een Pink Ribbon armband bestellen?
Roze strikjes, de Pink Ribbon armband en andere artikelen kunnen besteld worden in de Pink Ribbon webshop.

Waarom kiest Pink Ribbon voor de samenwerking met bedrijven en de verkoop van producten?
De samenwerking met bedrijven is voor Pink Ribbon belangrijk. De donaties uit verkoop van producten vormen de grootste inkomstenbron van Pink Ribbon. Naast fondsenwerving ondersteunen bedrijven ons bij onze communicatie en het verspreiden van onze boodschap. Zo bereiken wij veelal kosteloos heel veel mensen.

Wanneer komt een project of onderzoek in aanmerking voor financiële steun van Pink Ribbon?
Een project of onderzoek komt voor financiële steun in aanmerking als het onze doelstellingen helpt realiseren. 

Hoe worden onderzoeksaanvragen beoordeeld?
Pink Ribbon en KWF Kankerbestrijding hebben in 2016 hun krachten gebundeld. Dat betekent dat de opbrengsten van Pink Ribbon wordt besteed aan borstkankeronderzoeken die bij KWF zijn ingediend. En dat deze onderzoeken een beoordelingsprocedure hebben doorlopen die garandeert dat alleen de beste projectvoorstellen voor financiering in aanmerking komen.
Binnen deze beoordelingsprocedure toetsen (inter)nationale topwetenschappers en (ex)patiënten de ingediende projecten op 3 criteria:
- haalbaarheid
- relevantie
- wetenschappelijke kwaliteit

Na toekenning van financiering blijft KWF nauw betrokken bij de onderzoeken. Om ondersteuning te bieden bij knelpunten, of om bij veelbelovende resultaten het project in een stroomversnelling te brengen.

Waar gaat het geld naar toe?
In het kopje onderzoek in het menu van deze site vind je een overzicht van (recente) projecten en onderzoeken die financiering kregen van Pink Ribbon.